AXXIS Nova Resort & SPA, ansamblul rezidențial și hotelier exclusivist inspirat de marile destinații turistice ale lumii

Ovidiu Posirca

, Real Cover

Tată și fiu, oamenii de afaceri Florin și Daniel Cârstocea sunt dezvoltatorii primului concept imobiliar integrat din Mamaia Nord, AXXIS Nova Resort & SPA. Situat în prima linie la malul Mării Negre, acesta va cuprinde peste 1.500 de unități locative, alături de un hotel de lux, toate deservite de servicii și facilități de 5 stele.

Z62 7973 ambii copy 944x1024 - AXXIS Nova Resort & SPA, ansamblul rezidențial și hotelier exclusivist inspirat de marile destinații turistice ale lumii

Cum v-a venit ideea de a dezvolta complexul AXXIS Nova Resort & SPA și cum se integrează acesta în piața imobiliară din Constanța?
Ideea de a dezvolta un ansamblu imobiliar exclusivist și integrat, care să includă atât o componentă rezidențială, cât și una hotelieră, alături de o varietate de facilități complementare, ne-a venit intrând în contact direct cu o serie de destinații turistice high-end din întreaga lume. Printre acestea se numără și popularul Dubai, care a devenit între timp foarte atractiv și pentru românii interesați de investiții, unde se vede clar că există o viziune concertată și pe termen lung asupra a ceea ce ar trebui să însemne dezvoltarea imobiliară. Ne-am conturat, astfel, în timp, o imagine de ansamblu despre ce ne-am dori să facem pe plan local – iar ideea noastră a fost concretizată și rafinată de o echipă de proiectare și arhitectură cu experiență solidă. Ne-am bazat de la început pe faptul că deținem o proprietate cu mare potențial, anume terenul pe care se află în prezent binecunoscutul camping GPM Holiday din Mamaia Nord. În suprafață de 50.000 de metri pătrați, acesta reprezintă fundamentul perfect pentru realizarea obiectivului nostru, acela de a ridica ștacheta calității serviciilor oferite pe litoralul românesc.

1 3 copy 1024x576 - AXXIS Nova Resort & SPA, ansamblul rezidențial și hotelier exclusivist inspirat de marile destinații turistice ale lumii

Cât veți investi în noul ansamblu și ce strategie de finanțare aveți pentru complex?
Valoarea estimată a investiției necesare pentru întregul ansamblu AXXIS Nova Resort & SPA se ridică la aproximativ 150 de milioane de euro. Desigur că, pe măsură ce înaintăm cu dezvoltarea proiectului, calculele noastre pot suferi anumite ajustări – cu atât mai mult cu cât este vorba despre un proiect de amploare, iar costurile de construcție sunt, după cum știm cu toții, extrem de volatile în actualul context economic. În momentul de față avem în construcție primul dintre cele șase blocuri prevăzute în proiect, care presupune o investiție de circa 17 milioane de euro. Pentru dezvoltarea acestuia, ca și pentru cea a întregului ansamblu, ne bazăm atât pe fonduri proprii, cât și pe un aport de finanțare bancară.

AN 0042 copy 1024x576 - AXXIS Nova Resort & SPA, ansamblul rezidențial și hotelier exclusivist inspirat de marile destinații turistice ale lumii

Proiectul va avea o componentă rezidențială la care se va adăuga un hotel luxos. Cum ați decis acest mix și cum veți opera proiectul hotelier?
AXXIS Nova Resort & SPA a fost proiectat să cuprindă șase blocuri cu nume de orașe europene (Madrid, Roma, Monte Carlo, Paris, Atena și Lisabona), ce vor însuma peste 1.500 de apartamente de lux. La acestea se adaugă, într-adevăr, un hotel cu servicii de 5 stele, AXXIS Mundi, în corelație cu o serie de facilități complementare, destinate atât rezidenților, cât și turiștilor. Am optat pentru acest mix pentru că am considerat că cele două componente, rezidențială, respectiv hotelieră, se vor potența reciproc. Hotelul de 5 stele, care reprezintă o investiție estimată la circa 35 de milioane de euro, ne dorim să îl administrăm pe cont propriu, ca parte integrantă a businessului nostru de familie.

Cum avansează lucrările la primul bloc de apartamente și când estimați că veți preda locuințele proprietarilor?
Lucrările de construcție la primul bloc de apartamente din cadrul ansamblului, anume Madrid, avansează conform planului stabilit, termenul de finalizare fiind prevăzut pentru luna noiembrie a anului 2023. Aflat în prezent în faza de ridicare a structurii, care a ajuns la etajul 8, acesta va cuprinde 252 de unități locative – atât studiouri și locuințe cu două și trei camere, cât și penthouse-uri.

AN 0027 copy 1024x576 - AXXIS Nova Resort & SPA, ansamblul rezidențial și hotelier exclusivist inspirat de marile destinații turistice ale lumii

Cum poate un apartament în AXXIS Nova Resort & SPA să fie transformat într-o investiție pentru cumpărător?
În general vorbind, orice achiziție imobiliară poate fi privită ca o investiție, chiar dacă cineva capătă această perspectivă de-abia pe parcursul utilizării unui imobil. Diferența majoră este că apartamentele de lux din cadrul AXXIS Nova Resort & SPA au fost concepute din start cu un profil investițional, adică special pentru a satisface cerințele cumpărătorilor interesați de exploatarea pe termen lung a unei proprietăți – și nu doar de o eventuală revânzare în profit.

Din punctul nostru de vedere, dar și din discuțiile pe care le-am avut până acum cu clienții noștri, cea dintâi variantă de valorificare a investiției primează. Datorită atractivității turistice a stațiunii Mamaia, practic cea mai căutată de pe litoralul românesc, închirierea în regim hotelier reprezintă cea mai viabilă soluție pe timp de vară. Randamentul estimat, calculat strict pe o perioadă de 60 de zile, pe durata sezonului estival, s-ar ridica la un minimum de 7% pe an. Important de menționat este, însă, că ansamblul a fost proiectat să fie funcțional pe tot parcursul anului.

AN 0026 copy 1024x576 - AXXIS Nova Resort & SPA, ansamblul rezidențial și hotelier exclusivist inspirat de marile destinații turistice ale lumii

Aveți în plan dezvoltarea unui portofoliu personalizat de servicii pentru cumpărătorii care doresc să închirieze apartamentele din proiect?
Da, pentru cei care achiziționează o proprietate în vederea închirierii vom oferi o serie de servicii dedicate, printr-un sistem de Property Management personalizat. De serviciile de bază, precum curățenia și întreținerea spațiilor comune, vor beneficia toți rezidenții și turiștii, însă pentru proprietarii care doresc să închirieze una sau mai multe proprietăți ne vom ocupa, practic, de tot ceea ce presupune această activitate – de la găsirea și gestionarea relației cu turiștii sau chiriașii, până la mentenanța proprietăților în sine.

Ce viziune aveți pentru experiența rezidenților în AXXIS Nova Resort & SPA și ce facilități exclusiviste vor fi puse la dispoziția proprietarilor?
După cum am punctat anterior, prin ansamblul integrat AXXIS Nova Resort & SPA ne propunem să ridicăm ștacheta calității serviciilor oferite pe litoralul românesc, urmând cele mai exigente standarde în materie de confort pe plan internațional. În acest scop, vom pune la dispoziția clienților noștri o amplă paletă de servicii și facilități exclusiviste. Printre acestea se numără plaja privată, de peste 20.000 de metri pătrați, cei peste 15.000 de metri pătrați de spații verzi (incluzând grădina cu cireși japonezi și grădina franceză, în stil Versailles), precum și centrul SPA cu piscină exterioară și interioară încălzită (un total de 1.000 de metri pătrați), saună, jacuzzi și servicii de cosmetică, masaj și relaxare. La acestea se vor adăuga facilități precum zone de lounge la ultimele etaje ale blocurilor, terenuri de volei, de fotbal, sală de fitness, zonă de agrement pentru sporturi nautice, spații de joacă pentru copii, hotel pentru animale, magazine high-end, restaurante à la carte și cafenele.

AN 0045 copy 1024x576 - AXXIS Nova Resort & SPA, ansamblul rezidențial și hotelier exclusivist inspirat de marile destinații turistice ale lumii

Cu ce branduri veți colabora pe partea de finisaje a locuințelor? Veți asista cumpărătorii în procesul de personalizare a apartamentului?
Toate unitățile locative din cadrul ansamblului nostru vor avea integrat un sistem Smart Home complex și se vor preda complet finisate. Băile vor fi utilate, iar apartamentele vor dispune de parchet, centrale termice, sisteme de încălzire prin pardoseală, aparate de aer condiționat și corpuri de iluminat. Dintre brandurile pe care le-am inclus în proiect menționăm Rehau, Geberit, Grohe, Reynaers, Franke și Porta Doors. Având în vedere că noilor proprietari le vom pune la dispoziție trei stiluri de amenajare create de către designerii noștri, vom oferi, la cerere, și consultanță în procesul de amenajare interioară.

Ce variante de achiziție există pentru cumpărători? Sunt anumite servicii pe care le puteți oferi, precum ratele direct la dezvoltator sau anumite reduceri pentru achiziția din faza de proiect?
Cumpărătorii noștri dispun de variantele clasice de plată, deci inclusiv de posibilitatea accesării unei finanțări bancare. Totuși, din ce am observat, toate tranzacțiile au fost susținute din fondurile proprii ale clienților, cel puțin până în momentul de față. În mod firesc, cei care achiziționează un apartament din faza de construcție beneficiază automat de un sistem de plată în tranșe, dintre care prima este reprezentată de avans, iar ultima este plata finală, din momentul predării imobilului. În ceea ce privește prețurile de achiziție, urmăm modelul piețelor imobiliare dezvoltate: acestea cresc, în mod firesc, odată cu avansarea lucrărilor de construcție.

Când estimați că veți finaliza întregul complex? Aveți în plan lansarea de noi proiecte imobiliare pe piața din Constanța sau în alte orașe?
Fiind vorba de un proiect de amploare, termenul prevăzut pentru finalizarea sa integrală este de șase-șapte ani, respectiv până la finele anului 2028. Menționăm, totuși, că această previziune este făcută în condiții de (relativă) stabilitate economică, astfel că, în funcție de contextul macro, pe parcurs pot surveni ajustări ale planului nostru de business.

La modul teoretic, da, suntem deschiși și altor oportunități de dezvoltare imobiliară, inclusiv pe litoral, însă deocamdată ne concentrăm toată atenția și eforturile pe AXXIS Nova Resort & SPA.

Ce credeți că lipsește din viziunea de dezvoltare a litoralului românesc din perspectivă imobiliară?
În opinia noastră, dotările și serviciile turistice la standarde cu adevărat de lux lipsesc din viziunea de dezvoltare a litoralului autohton. Pentru că oferta imobiliară existentă este dată, în general, doar de spații de cazare, ne-am propus să aducem pe piață un concept integrat, cu servicii special concepute pentru a oferi utilizatorilor o experiență cât mai plăcută, oricât de mult timp și-ar dori să petreacă aici. De asemenea, suntem de părere că modul de gândire tradițional, potrivit căruia stațiunile de la mare ar reprezenta o atracție doar pe timp de vară, este unul profund eronat. Suntem încrezători că prin AXXIS Nova Resort & SPA, ce va integra facilități disponibile pe tot parcursul anului, vom contribui la schimbarea radicală a acestei mentalități.

Dezvoltați noul proiect din Mamaia ca un business de familie. Cum v-ați împărțit atribuțiile și cum luați deciziile împreună?
Dincolo de funcțiile oficiale pe care le deținem în cadrul companiei dezvoltatoare a ansamblului integrat din Mamaia Nord, între noi există o strânsă colaborare, absolut firească într-un business de familie. Chiar dacă gradul de implicare a fiecăruia în deciziile de zi cu zi poate diferi de la o perioadă la alta, deciziile strategice le luăm întotdeauna împreună, încercând să ne armonizăm perspectivele asupra a ceea ce ne dorim să facem.

Articol publicat în Real Estate Magazine, Nr.46.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA