Piața hotelieră locală se așteaptă la 15 noi deschideri până în 2026

România se pregătește pentru un val de noi deschideri de hoteluri în 2025-2026, consolidându-și poziția ca destinație turistică atractivă în Europa Centrală și de Est, potrivit unui raport al Colliers.

Aproximativ 15 noi hoteluri sunt așteptate să își deschidă porțile în această perioadă, adăugând peste 2.000 de camere la oferta existentă.

Majoritatea acestor hoteluri vor fi operate sub branduri internaționale consacrate, precum Marriott, Hilton și Accor. În plus, noi lanțuri hoteliere, precum Ascott Hotels (The Crest Collection) și Corinthia, își vor face intrarea pe piața din București cu proiecte noi.

Aderarea României la Schengen în 2025 este așteptată să impulsioneze și mai mult fluxul de turiști, contribuind la dezvoltarea industriei hoteliere.

Investițiile în noi hoteluri nu se limitează doar la București. Proiecte importante sunt anunțate și în alte orașe importante din țară, precum Poiana Brașov, Cluj-Napoca și Iași. De exemplu, în 2024, a fost deschis primul hotel de 5 stele Swissotel în Poiana Brașov, cu 64 de camere și cu planuri de extindere.

Raluca Buciuc, Director, Partner of Valuation360 și Advisory Services la Colliers, punctează: „România se aliniază treptat piețelor turistice mai dezvoltate, cu un număr record de peste 25 de milioane de nopți petrecute în hoteluri în 2024, în creștere cu 6% față de anul precedent. Avansul a fost mai puternic în rândul turiștilor străini (+13%), în timp ce turismul intern a crescut cu 5%”. 

Datele Colliers mai arată că tariful mediu zilnic (ADR) pentru hotelurile premium din București a ajuns la peste 140 de euro pe noapte, în creștere cu 21% în valută și 27% în lei. Comparativ cu anul trecut, ADR-ul a crescut cu 8%, poziționând Bucureștiul peste capitale precum Varșovia, Budapesta și Viena ca dinamică.

EEB25 5 1456 x 180 - Energyexpo