Închirierea de spații industriale a scăzut cu 20% în 2024

Închirierea de spații industriale și logistice în România s-a ridicat la aproximativ 620.000 de mp în 2024, în scădere cu aproximativ 20% față de nivelul aproape record atins în 2023. Stocul total a crescut cu 400.000 mp, ajungând la 7,4 milioane de mp la sfârșitul anului trecut, conform unui raport al Colliers.

Peste jumătate din închirierile industriale au fost finalizate în București și zonele limitrofe, dar acest procent este semnificativ mai mic decât media pe un deceniu, din cauza cererii puternice în orașele regionale.

Rata de neocupare rămâne scăzută, la aproximativ 5% la nivel național, limitând puterea de negociere a chiriașilor, mai ales având în vedere numărul limitat de dezvoltări speculative. Chiriile s-au stabilizat, iar un depozit tip build-to-suit,într-o locație prime este închiriat cu 4,5-5 euro pe mp în București și în marile orașe.

Cea mai mare tranzacție a anului a fost extinderea retailerului de modă LPP, care a închiriat 42.000 de mp în nordul Bucureștiului, ajungând în total la 130.000 mp.

„Unul dintre avantajele sale cheie este costul redus al forței de muncă în raport cu productivitatea, cel mai bun din Uniunea Europeană în sectoare precum transportul și depozitarea. Chiar și după creșterile salariale din ultimul deceniu, România rămâne competitivă atât la nivel european, cât și global, atrăgând din ce în ce mai multe companii care doresc să-și extindă prezența în regiune”, a declarat Victor Coșconel, Partner | Head of Leasing | Office & Industrial Agencies, la Colliers.

Dacă înainte de pandemie volumul anual de închiriere era sub 500.000 mp, rezultatul din 2024 confirmă o piață în creștere.

„Intrarea unor dezvoltatori renumiți, precum Garbe (Germania) și Hillwood (SUA) pe piață, alături de creșterea investițiilor din partea jucătorilor locali, indică o dinamică pozitivă și perspective solide de creștere. În plus, pentru al doilea an consecutiv, o treime din spațiile închiriate au fost alocate producției, față de doar 10-15% în anii anteriori, reflectând investiții majore în sectorul industrial. Cu toate acestea, multe companii de producție preferă să dețină spațiile în care își desfășoară activitatea, o tendință care modelează structura pe termen lung a pieței”, a adăugat acesta.

Se estimează că sectorul industrial al României va ajunge la 8 milioane de mp până la sfârșitul anului, dar stocul este încă de patru ori mai mic decât cel al Poloniei.

„Extinderea la 11-12 milioane mp până la sfârșitul deceniului este un obiectiv realist. Pe termen scurt, însă, incertitudinile economice și politice pot afecta ritmul de expansiune, dar tranzacțiile la scară largă ar putea aduce surprize pozitive și ar susține activitatea pieței”, a conchis reprezentantul Colliers.

EEB25 5 1456 x 180 - Energyexpo