Se anunță o posibilă penurie de birouri în capitalele din Europa Centrală și de Est

Alex Moldovan

, Real News

În următorii doi ani, capitalele țărilor din Europa Centrală și de Est – București, Budapesta, Bratislava și Praga – s-ar putea confrunta cu o penurie de birouri din cauza amânării proiectelor pe fondul perspectivele economice incerte, combinate cu cererea redusă si costurile de construcție ridicate.

Până la finalul trimestrului III 2023, suprafața totală a birourilor moderne din București a crescut la 3,42 milioane mp închiriabili. În această perioadă, au fost finalizați 32.500 mp de spații de birouri, iar până la sfârșitul anului se preconizează că va fi finalizată construcția unui proiect cu o suprafață totală închiriabilă de 8.000 mp. La sfârșitul lunii septembrie, aproximativ 48.000 mp de spații de birouri erau în construcție, cu finalizare planificată în T4 2023 și 2024-2026. În București nu a mai fost demarată în această perioadă nicio construcție nouă pentru spații de birouri.

Cererea brută aproape s-a dublat în trimestrul III față de aceeași perioadă a anului trecut, însă, din acest total, reînnoirile și renegocierile au reprezentat 62%. În comparație cu celelalte capitale din CEE, la 14,5%, Bucureștiul a avut o rată de neocupare ușor mai mare la sfârșitul trimestrului 3. În ceea ce privește chiriile, Bucureștiul are unele dintre cele mai mici chirii prime din întreaga regiune.

Dacă ne uităm mai atent la piața CEE, în perioada amintită s-a înregistrat o scădere a cererii brute în Praga (cu 34%) și Bratislava (cu 23%), în timp ce acesta a crescut în Budapesta (cu 34,2%) și București (cu 95%). Nivelul ridicat al renegocierilor este un fenomen prezent în întreaga regiune. Într-o oarecare măsură, este o evoluție ciclică, deoarece contractele din anii cu cerere ridicată ajung la final, așa cum a fost cazul în București și Budapesta. În plus, combinația dintre cheltuielile mari de relocare și amenajările costisitoare îi determină pe chiriași să prefere să renegocieze contractele în spațiile actuale, așa cum s-a întâmplat pe piața din Praga.

 Toate cele patru piețe cu proprietăți moderne de birouri au înregistrat o creștere de la an la an a ratei de neocupare, Praga înregistrând cea mai mică rată de neocupare (7,4%), în timp ce Bucureștiul a avut cel mai mare procent de birouri neocupate, de 14,5%. Rata de neocupare din Bratislava și Budapesta a depășit 13% în al treilea trimestru al anului 2023.

În București, cererea neta scăzută, subînchirierile datorate ajustărilor generate de munca hibridă și ratele mari de neocupare sunt principalii factori care limitează construcțiile noi. Alți factori valabili în întreaga regiune sunt costurile mari de construcție, ratele ridicate ale dobânzilor și incertitudinea economică generală.  

 Maria Florea, Head of Office Advisory, iO Partners România a declarat: “Este o situație rară în care, deși chiriile cresc, avem o piață a chiriașilor, deoarece majoritatea companiilor își ajustează suprafețele ocupate pentru a reflecta cerințele actuale de lucru. Chiriile au crescut mai ales din cauza indexărilor cu rata mare a inflației din ultimii doi ani.”

 

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA