Alukönigstahl prezintă Schüco Carbon Control – soluții actuale pentru reducerea amprentei de CO2 a construcțiilor

Alex Moldovan

, Real News

Expoziția internațională de materiale de construcții și arhitectură BAU 2023 a reunit 2260 de expozanți din 49 de țări, peste 250.000 de vizitatori. Una dintre temele principale ale expoziției a fost atingerea neutralității climatice în sectorul construcțiilor. Amprenta de CO2 a unei clădiri poate fi redusă la minimum în faza de proiectare prin formă, alegerea materialelor și a suprafețelor, dimensiunea unităților și utilizarea tehnologiilor inteligente de construcție.

Prezent la eveniment cu un stand extrem de interesant și impresionant, Schüco International, a lansat programul Schüco Carbon Control – o gamă modulară de produse și servicii care acționează pe parcursul întregului ciclu de viață al clădirii: proiectare, construcție, exploatare și deconstrucție. Prin intermediul acestuia, decarbonizarea ferestrelor, ușilor și fațadelor poate fi controlată pentru fiecare proprietate în parte. Valoarea clădirii este dovedită și prin certificatele LEED, BREEAM, QNG sau DGNB, care atestă îndeplinirea criteriilor de sustenabilitate și păstrarea valorii pe termen lung.

Este esențial de menționat faptul că certificatele pentru clădiri iau în considerare întregul ciclu de viață al acestora. De aceea, fazele ulterioare trebuie integrate în proiect încă de la început. În plus, sistemele Schüco certificate Cradle to Cradle garantează utilizarea materialelor care pot fi reciclabile și inofensive pentru sănătatea locatarilor, precizează Atilla Beer, Country Manager AluKönigstahl România și Moldova.

În proiectare este importantă configurația anvelopei și alegerea soluției. De exemplu, sistemul de perete cortină Schüco AOC 50 ST/TI.SI asigură punctaj foarte bun de certificare pentru că profilele de bază sunt din oțel, respectiv lemn, deci materiale reciclabile, se pot face fațade cu vitraje de dimensiuni foarte mari, până la 1500 kg. În plus, eficiența energetică este la nivel superior, SI însemnând Super Insulation.

Altă soluție inovativă și performantă este fațada Green, cu plante verzi. Sunt disponibile două soluții constructive, fațadă stick sau unitized, unde zonele vitrate alternează cu zonele cu plante verzi. Cele mai importante efecte sunt: izolarea termică, răcirea fațadei și a ambientului interior datorită evaporării apei, producerea de oxigen și protecția clădirilor împotriva intemperiilor. Producerea de energie verde pe fațadă Schüco BIPV înseamnă integrarea panourilor fotovoltaice în pereții cortină. O suprafață de 100 m2 de panouri fotovoltaice produce 19 MWh/an, reducând cu 11 tone CO2e/an.

Toate sistemele Schüco sunt potrivite pentru o funcționare extrem de eficientă și cu emisii reduse de CO2 a clădirilor, cu scopul de a obține un echilibru energetic optim. De la controlul inteligent și unitățile de anvelopă a clădirii cu izolație termică ridicată până la generarea de energie prin intermediul instalațiilor fotovoltaice integrate, produsele marca Schüco în permanență contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de CO2 în faza de exploatare, adaugă Atilla Beer, Country Manager AluKönigstahl România și Moldova.

Certificările Cradle to Cradle garantează că produsele de construcție din clădiri sunt depozitul de materii prime al viitorului. Acest concept stipulează că toate materialele utilizate în sistem pot fi reintroduse în ciclu ca materiale noi la sfârșitul duratei de viață. În acest fel, sistemele certificate Cradle to Cradle îndeplinesc cerințele economiei circulare, căreia politicienii îi acordă o importanță centrală în cadrul Green Deal-ului european pentru atingerea neutralității climatice. Cu peste 60 de sisteme din aluminiu certificate, Schüco este un pionier

în implementarea principiului Cradle to Cradle în sectorul construcțiilor și contribuie astfel la reducerea pe termen lung a emisiilor de CO2 și la conservarea resurselor. Produsele din plastic ale Schüco își aduc, de asemenea, contribuția la economia circulară și la minimizarea emisiilor de CO2. Acest lucru este confirmat de eticheta de produs VinylPlus®, Schüco fiind prima companie din industrie care a primit-o.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA