Renovarea clădirilor vechi ar putea aduce economii de peste 6 miliarde de euro, în România

Alex Moldovan

, Real Market

Potrivit studiului Barometrul Locuințelor Sănătoase 2022, realizat de grupul VELUX în colaborare cu compania de cercetare RAND Europe, reducerea riscurilor climatice la interior poate aduce României beneficii economice de 6,3 miliarde euro până în 2050, în timp ce toate statele membre UE ar putea economisi până la 608 miliarde euro.

Conform studiului realizat de VELUX, clădirile insalubre lasă amprente ecologice uriașe și sunt costisitoare pentru întreaga comunitate, nu doar prin risipa de energie, ci și prin creșterea cheltuielilor cu asistența medicală și scăderea productivității. Astfel, renovarea clădirilor în direcția eficienței energetice și sustenabilității impactează direct calitatea vieții și contribuie la reducerea semnificativă a costurilor asociate cu  energia.  În plus, procesul de renovare poate să creeze locuri de muncă și să stimuleze economiile locale.

În prezent, 1 din 3 europeni suferă de un pericol asociat climatului interior, printre care  lipsa de lumină naturală, frigul, zgomotul, umezeala și mucegaiul, iar consecințele clădirilor nerenovate sunt resimțite la scară socială:  de la creșterea cheltuielilor cu asistența medicală, la scăderea productivității, consum ridicat de energie.

infografic4 1024x576 - Renovarea clădirilor vechi ar putea aduce economii de peste 6 miliarde de euro, în România

Potrivit studiului VELUX, reducerea riscurilor climatice la interior prin renovarea corespunzătoare a clădirilor ar genera economii totale de peste 6,3 miliarde euro pentru România până în 2050, astfel: 801 milioane euro la cheltuielile cu asistența medicală, 425 milioane euro la sănătate și productivitate, 2,4 miliarde de euro pentru școli și 1,3 miliarde de euro, respectiv 1,4 miliarde de euro  pentru birouri, datorită productivității crescute în imobile mai bine ventilate și cu mai multă lumină naturală. Luând în considerare acești indicatori pentru toate statele membre UE, economiile totale ale Europei până în 2050 se ridică la 608 miliarde de euro.

Mai mult, reducerea expunerii la umezeală și mucegai și remedierea lipsei de lumină naturală în clădirile rezidențiale generează beneficii în materie de bunăstare estimate la echivalentul a circa 100 de miliarde de euro pe an în țările UE.

Studiul arată, de asemenea, că beneficiile economice ale renovărilor pot fi măsurate nu doar în contextul proprietăților rezidențiale: creșterea vitezei de ventilație în birouri cu 1 l/s  poate genera economii nete de 189 milioane de euro pentru România până în 2050, și pot ajunge  până la 1,3 miliarde de euro, în cazul în care rata de ventilație este crescută semnificativ (7 l/s).

„Avem nevoie de clădiri sănătoase pentru o societate durabilă. Impactul renovării este multiplu, de la eficiență energetică, la protecție climatică, români mai sănătoși și mai productivi, grijă pentru copiii noștri, care merită să meargă la școală în siguranță și să locuiască în case sănătoase. Mai mult decât atât, să nu uităm de impactul la nivel de economie locală: atât renovările cât și construcțiile de clădiri noi creează locuri de muncă și susțin afacerile locale, contribuind direct la bunăstarea individuală și socială”, a declarat Noemi Ritea, Director de Piață VELUX Romania și Moldova.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA