Daikin: 70% din locuințe vor fi încălzite cu o pompă de căldură până în 2030, în Europa

Alex Moldovan

, Real News

Piața pompelor de căldură va crește la 14 milioane de unități instalate în Europa până în 2030, dintre care aproximativ 10 milioane vor fi sisteme hidronice de încălzire, estimează experții Daikin. Astfel, 7 din 10 locuințe la nivel european vor fi dotate cu o pompă de căldură, comparativ cu 2 din 10 în prezent, majoritatea fiind sisteme hidronice.

România se aliniază tendințelor de creștere, cu o triplare a vânzărilor în ultimul an, iar specialiștii Daikin România estimează că tendința ascendentă a vânzărilor va continua și în 2023. Daikin, lider de piață în tehnologia pompelor de căldură, a instalat 1,2 milioane de pompe de căldură hidronice în Europa din 2006 până în prezent și susține creșterea accelerată a pieței prin investiții continue în produse inovatoare și prin dezvoltarea capacităților de producție.

În următorii ani, Daikin are în plan triplarea producției europene de sisteme de încălzire și se așteaptă ca acest segment de business să devină unul dintre motoarele principale de creștere a veniturilor. Astfel, începând din 2024, Daikin va începe producția într-o nouă fabrică în Polonia, care va deveni cea mai mare din Europa, și va începe și instalarea celei mai noi game de pompe de căldură, Altherma 4, care a fost prezentată la ISH 2023, cel mai mare eveniment internațional din domeniul tehnologiilor HVAC.

Piața pompelor de căldură, care a crescut într-un ritm constant în perioada 2010 – 2020, a accelerat pe fondul introducerii Green Deal și sub influența planului REPowerEU, atingând 1,6 milioane de unități instalate în 2022. Tendința ascendentă va continua și în următorii ani, subliniază experții Daikin, care estimează că vor fi instalate până la 3,5 milioane de pompe de căldură anual, având în vedere tendința continuă de a renunța la gaz.

 „Pompele de căldură reprezintă una dintre tehnologiile cheie pentru a realiza tranziția energetică în Europa, prin urmare, în multe dintre piețele europene, guvernele oferă stimulente și subvenții atractive pentru a face mai ușor pentru proprietarii de locuințe procesul de înlocuire a vechilor sisteme de încălzire, cu petrol și gaz sau pe bază de alți combustibili fosili poluanți”, spune Daniel Vasile, Managing Director Daikin România.

Cu o experiență de peste 90 de ani în proiectarea și fabricarea de tehnologii inovatoare de încălzire și răcire, Daikin își extinde gama de sisteme de acest tip cu Altherma 3 R MT în 2023, urmând ca anul viitor să lanseze și Daikin Altherma 4. Printre multe alte caracteristici de ultimă generație, această nouă gamă are un design exterior modern și o funcție de control inteligent. Noua pompă de căldură Altherma 4, expusă în premieră la standul Daikin din cadrul ISH 2023, este proiectată și fabricată integral în Europa, ceea ce asigură flexibilitate în procesul de instalare. La nivel global, Daikin are 89.000 de angajați și a realizat vânzări de aproximativ 23,7 miliarde de euro în anul fiscal 2021.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA