Cererea de materiale de construcții pentru lucrările în sistem privat este în creștere

Alex Moldovan

, Real News

Symmetrica, lider pe segmentul de pavele și borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, raportează un avans cu peste 30% al business-ului în 2022.

Astfel, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 210 milioane de lei (cca. 42,5 milioane de euro) în exercițiul financiar încheiat, comparativ cu 180 milioane de lei (cca. 36 milioane de euro) în 2021.

„Începutul anului trecut a fost unul îngrijorător, atât din cauza creșterilor semnificative a costurilor de producție, cât și în contextul declanșării conflictului din Ucraina. Iar provocările nu au lipsit nici pe parcursul lui 2022. De la inflația galopantă, la explozia prețurilor la energie și la materiile prime, până la impactul negativ al contextului economic în veniturile populației. Cu toate acestea, investițiile realizate în 2022 și posibilitatea de a ne extinde liniile de business prin accesarea a tot mai multor proiecte pe zona de reabilitate a rețelelor de apă și canal au contracarat valul de efecte negative venit din piață”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.

Mai mult de atât, potrivit afirmațiilor sale, schimbările în comportamentul de consum al românilor care investesc tot mai mult în locuințe proprii și au nevoie de produse destinate grădinilor, dar și tendința de achiziție de produse premium au avut un impact pozitiv în business.

„Anul trecut am finalizat retehnologizarea fabricii din Verești, Suceava, și am inaugurat unitatea din Solca, Suceava, în urma unei investiții totale de peste 11,5 milioane de euro. Acest lucru ne-a oferit un avantaj competitiv mai ales în zona Moldovei. De asemenea, am creat și primul hub tehnologic și de producție Symmetrica la Doaga – Mărășești (jud. Vrancea) prin achiziționarea fabricii Somaco Holding”, a mai spus Sebastian Bobu.

Astfel, anul trecut compania a fabricat 6 milioane de metri pătrați / liniari de produse, cu 10% mai mult comparativ cu 2021, când producția s-a situat la 5,4 milioane de metri pătrați / liniari. Când vine vorba de piața de profil, reprezentantul Symmetrica estimează că aceasta a crescut în valoare cu circa 20% comparativ cu 2021, la circa 192 milioane de euro – efect determinat și de majorările de preț la produse înregistrate anul trecut, în timp ce volumul a avut un avans cu cca. 15%.

„Din perspectiva noastră ca și producător de materiale de construcții utilizate în toate categoriile de proiecte, anul acesta am observat o creștere a cererii pentru lucrările în sistem privat, iar cele cu finanțare bugetară s-au menținut”, spune Sebastian Bobu. Compania își menține planurile de investiții și în acest an și vizează inaugurarea a două noi fabrici. Creșterea producției determinată de acestea va avea astfel un impact pozitiv în business, Symmetrica având astfel posibilitatea de a acoperi cererea venită din mai multe zone geografice ale țării.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA