Pavăl Holding cumpără birourile CA Immo din București

Grupul imobiliar austriac CA Immo a vândut întreg portofoliul de birouri din București, compus din șapte clădiri cu o suprafață închiriabilă totală de 165,000 de metri pătrați către Pavăl Holding.

Prețul de vânzare obținut reprezintă o reducere de aproximativ 3% față de valoarea contabilă la 30 iunie 2022. Tranzacția nu este supusă niciunei alte condiții și, prin urmare, finalizarea va avea loc la scurt timp după semnare. Împreună cu proprietățile, echipa românească CA Immo a fost preluată de cumpărător, potrivit unui comunicat al CA Immo.

Portofoliul de birouri vândut generează venituri anuale din chirii care se ridică la 30,4 milioane de euro.

Birourile cumpărate de către Pavăl Holding:

  • Bucharest Business Park (26.700 mp)

  • Campus 6.1 (22.700 mp)

  • Europe House (16.400 mp)

  • Opera Center I (11.900 mp)

  • Opera Center II (3.500 mp)

  • Orhideea Towers (37.000 mp)

  • Riverplace (47.000 mp).

În urma tranzacției, Pavăl Holding a devenit al doilea cel mai mare proprietar de clădiri de birouri de pe piața locală. Pe prima poziție se află grupul Globalworth, activ pe piețele din România și Polonia.

„Odată cu această vânzare și cu ieșirea de pe piața românească, continuăm să ne concentrăm pe portofoliul CA Immo cu proprietăți de birouri moderne și de înaltă calitate pe piețele noastre principale și să monetizăm investițiile în care rata de rentabilitate este sub ținta noastră și care nu sunt strategice din punct de vedere al locației, sectorului și dimensiunii,” a explicat Silvia Schmitten-Walgenbach, CEO al CA Immo.

Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică, însă surse din piață au evaluat pachetul de clădiri la aproximativ 400 de milioane de euro. Veniturile obținute din vânzare vor fi folosite de CA Immo pentru noi dezvoltări imobiliare.

Pentru CA Immo, CBRE a fost agent financiar și imobiliar pentru tranzacție, iar Schönherr  a oferit suport juridic.

Pavăl Holding, controlat de fondatorii Dedeman, a devenit unul dintre cei mai activi cumpărători de birouri din România. După achiziția proiectului The Bridge din București, compania a cumpărat recent prima fază a proiectului de birouri U-Center de la Forte Partners. Holding-ul mai deține clădirea de birouri Dacia One din București și ansamblul de birouri The Office din Cluj-Napoca. Totodată, grupul controlat de frații Pavăl are un parteneriat cu Element Industrial pentru dezvoltări în zona industrială și de logistică.

„Aceasta este ce mai mare tranzacție imobiliară realizată vreodată în România, fiind și cea mai mare investiție realizată de o companie 100% românească”, a precizat Laura Dumea-Bencze, director investment properties la CBRE România. KPMG Legal – Toncescu și Asociații, KPMG Advisory și KPMG Tax a asistat Pavăl Holding în tranzacție.
 
AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA