Simon Maurer, fondatorul Maurer Imobiliare: „Fără credință nu aș fi reușit nimic”

Oana Weinstein

, Real Cover

La 16 ani, Simon Maurer a plecat din România în Germania, împreună cu familia. A rămas însă legat de locurile natale, așa încât, în 2005, 22 de ani mai târziu, a revenit în țară și a decis să devină antreprenor în imobiliare. „Sunt sigur că, fără credință și fără să fiu onest și corect în orice etapă din evoluția mea, nu aș fi reușit nimic”, ne-a declarat fondatorul Maurer Imobiliare într-un interviu exclusiv pentru Real Estate Magazine. Citiți în cele ce urmează povestea interesantă a unuia dintre cei mai de succes dezvoltatori români.

„Am convingerea că toți pașii pe care i-am făcut în viața mea, atât pe plan personal, cât și profesional, mi-au fost ghidați de către o forță puternică și adresez de câte ori am ocazia mulțumiri divinității că a avut grijă ca pașii mei să fie cât mai drepți și m-au condus, astfel, unde mă aflu acum.”

Care credeți că sunt trăsăturile de personalitate care v-au făcut să aveți succes în peste 15 ani de activitate în piața imobiliară din România?
Am siguranța că toate persoanele din jurul meu, de la familie, prieteni, angajați, până la parteneri de business, pot caracteriza omul Simon Maurer prin prisma a trei caracteristici determinante în conturarea caracterului meu: curaj, modestie și credință. Aceste trăsături sunt transpuse, de altfel, în toate proiectele aflate sub semnătura mea.

Viața ne oferă urcușuri și coborâșuri, momente ușoare, dar și momente care par greu de depășit, situații în care ne simțim confortabil, dar și multe altele în care ne simțim depășiți și parcă nu reușim să întrezărim lumina de la capătul tunelului. Eu sunt de părere că ceea ce ne face să depășim momentele de cumpănă este cantitatea de curaj pe care o avem. Mie nu mi-a lipsit niciodată curajul și mă ambiționez să insuflu și oamenilor din jurul meu să aibă curaj. Avem nevoie de curaj ca să gândim, să vorbim, să creăm, să visăm. Avem nevoie de curaj ca să ieșim din aria de confort și să ne autodepășim continuu. Doar așa vom reuși să realizăm lucruri care ne vor face să privim cu mândrie și satisfacție în urmă.

Maurer Residence Sighisoara copy 1024x576 - Simon Maurer, fondatorul Maurer Imobiliare: „Fără credință nu aș fi reușit nimic” Maurer Panoramic Cluj copy 1024x952 - Simon Maurer, fondatorul Maurer Imobiliare: „Fără credință nu aș fi reușit nimic”

Eu, Simon Maurer, nu m-am fălit niciodată cu meritele și realizările mele. O idee poate fi a unei persoane, însă pentru ca ea să fie pusă în practică și să capete contur, este nevoie de o echipă. Este foarte important să fii modest și să privești de la egal la egal oamenii cu care ai contact. De la muncitorul de pe șantier sau femeia de serviciu până la oameni de afaceri din aceeași breaslă, de la furnizorii de materiale de construcții până la consultanții în vânzări din companie, de la persoanele din mass-media până la clientul final, toți îmi sunt egali și niciodată nu m-am plasat într-o poziție superioară față de oamenii din jurul meu.

„Mi-am dorit să aduc în România toate valorile pe care am avut ocazia să le descopăr într-o țară occidentală” 

Ce v-a determinat să deveniți dezvoltator imobiliar? Povestiți-ne despre debutul activității ca antreprenor și ce v-a determinat să mergeți pe acest drum.
Acum mai bine de 14 ani, când eram acoperit de datorii, urmare a unei investiții nu foarte inspirate, nu m-am gândit că voi deveni ceea ce sunt în prezent. Aceste datorii atârnau greoi pe conștiința mea și mă făceau să cred că voi fi nevoit să mă întorc în Germania. Gândul că aș putea pleca din nou din țara în care abia mă întorsesem mă apăsa puternic, iar asta a reprezentat pentru mine impulsul de a merge mai departe. Am simțit că voi da lovitura în „țara tuturor posibilităților” – România – și am pornit, cu încredere și ambiție, pe un drum care promitea multe încă de la început.

Maurer Villas Brasov copy 1024x513 - Simon Maurer, fondatorul Maurer Imobiliare: „Fără credință nu aș fi reușit nimic”

De ce ați ales tocmai domeniul imobiliarelor? Cum este România pentru un dezvoltator?
Pasiunea pentru domeniul imobiliar a venit de la vârsta adolescenței, odată cu prima casă construită, propria noastră casă din Germania. M-a cuprins acest domeniu și mă vedeam cum devin pe zi ce trece tot mai interesat de construcții și de modul în care se construiește în Germania. Am început să mă documentez tot mai mult și parcurgeam cu plăcere acest drum de inițiere în domeniul construcțiilor.

Am simțit că pot oferi și oamenilor din țara mea posibilitatea să se bucure de toate avantajele pe care le oferă o casă nouă și mi-am dorit să aduc în România toate valorile pe care am avut ocazia să le descopăr într-o țară occidentală.

A fost greu să intrați pe piață? Ați întâmpinat piedici? Ce v-a motivat să continuați?
Nu, nu a fost greu să intru pe piața imobiliară din Brașov. Acum mai bine de 14 ani, pe piața locală de acest profil nu vorbeam de concurență, nu eram în competiție cu alți dezvoltatori. Exista doar cerere și eram pregătit să o satisfac la un nivel cât mai ridicat. Am cumpărat, astfel, în Brașov, în plin boom imobiliar, un teren viran și mă pregăteam să încep construcția unui cartier rezidențial. Din cauza crizei financiare, care m-a afectat și pe mine, erau șanse mari ca visul meu să fie distrus. Acela a fost, însă, un alt moment important în care nu pot decât să fiu recunoscător divinității că mi-a făcut lumină în gânduri și m-a ajutat să transform acel moment critic într-un punct zero de pornire pentru mine și business-ul meu. Problemele economice le-am folosit în avantajul meu și m-am lansat pe piața imobiliară cu un produs ancorat perfect în realitatea financiară din momentul respectiv și ajustat nevoilor românilor de atunci.

Am vândut când nu se vindea, am construit când nu se construia, am riscat tot ce aveam și am câștigat.

 Ați avut un motiv special pentru care aţi ales Brașovul pentru intrarea pe piața românească? Față de ce era pe piața brașoveană, ce ați adus nou în acest domeniu?
Mi-a plăcut dintotdeauna acest oraș de la poalele munților, atât din punct de vedere geografic, cât și al culturii și al oamenilor care locuiesc aici. De asemenea, m-am orientat către acest oraș cunoscând faptul că este un oraș în plină dezvoltare, în care mai multe ramuri ale industriei noastre sunt înfloritoare. Acest lucru s-a tradus, bineînțeles, și într-un grad ridicat al cererii pentru apartamente rezidențiale.

DSC 6552 copy 1024x681 - Simon Maurer, fondatorul Maurer Imobiliare: „Fără credință nu aș fi reușit nimic” Maurer Residence Constanta copy 1024x683 - Simon Maurer, fondatorul Maurer Imobiliare: „Fără credință nu aș fi reușit nimic”

Am știut să ajustez perfect oferta noastră pe nevoile clienților și posibilitățile lor financiare. Decizia de a construi apartamente noi reducând dimensiunile lor pentru a mă alinia modului de compartimentare a apartamentelor adoptat în Germania m-a ajutat să pot vinde astfel la jumătate din prețul lor, foarte apropiate sau chiar egale cu prețurile de producție în acel moment. Ce este interesant e că, pe lângă faptul că aveam cerere pentru ele chiar mai mare decât era oferta, reușeam să am și profit. În prima lună am atins numărul de 80 de apartamente vândute. Cele 80 s-au dublat, s-au triplat, s-au transformat în 800, iar azi numărăm, cu mândrie, peste 10.000 de apartamente vândute.

15 ani de piață imobiliară în România, 10.000 de locuințe vândute, sute de angajați dedicați. Cum ați descrie Maurer Imobiliare în cifre relevante?
Povestea brandului Maurer Imobiliare începe în 2006, odată cu achiziționarea terenului pe care urma să se construiască primul proiect imobiliar al acestui dezvoltator. Din 2006 și până în prezent, brandul Maurer Imobiliare a cunoscut o dezvoltare continuă și direct proporțională cu numărul familiilor care, prin intermediul nostru, și-au văzut împlinit visul de a avea propria lor locuință.

Cifrele care stau în spatele acestui brand și care reflectă rezultatele muncii unei echipe complete de oameni determinați, motivați și profesioniști se traduc în: mai mult de 100 de blocuri construite, peste 10.000 de apartamente vândute în cadrul celor opt proiecte imobiliare ce se derulează în prezent în șase orașe din țară: Brașov, Constanța și Sibiu, Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Sighișoara.

Rezultatele sunt vizibile și sunt, într-adevăr, îmbucurătoare, însă cea care nu se vede, și este colosală, este munca din spatele construirii acestui brand și a susținerii lui pe poziții de top. Ne-am dorit de la început să scriem istorie, iar pentru asta ne analizăm cu grijă pașii pe care îi facem pentru ca afacerea noastră să devină un brand valoros.

Antreprenorul locuiește și acum în primul bloc construit de el

Cum construiți încredere în jurul dumneavoastră?
Compania Maurer Imobiliare se bucură în continuare de cel mai bun rating bancar, A+, fapt ce oferă încredere sporită partenerilor noștri de afaceri. Valorile confortabile ale profitabilității operaționale și ale celei nete, precum și valorile ridicate ale indicatorilor de bilanț denotă faptul că situația financiară a companiei este una stabilă. Această stabilitate a firmei oferă certitudinea și siguranța unei relații pe termen lung, ce pot fi stabilite cu încredere atât de către parteneri de afaceri, cât și de către clienții companiei.

Însă, mai mult decât acești indicatori, ne-am câștigat încrederea în rândul clienților noștri pe baza promisiunilor încheiate la început de drum și respectate de către noi.

Care sunt acum cele mai mari provocări în proiectele pe care le derulați?
În permanență urmăresc să mă autodepășesc. Caut să devin tot mai bun în ceea ce fac, să fiu în permanență ancorat în tot ceea ce este nou la nivel de construcții și să implementez cât mai mult ideile inovative care pot aduce un plus de valoare proiectelor imobiliare pe care le derulez.

Care este cel mai important proiect dezvoltat de dumneavoastră de până acum? Ce așteptări au cumpărătorii și care este feedback-ul de la clienți?
Avantgarden3 este proiectul-etalon al companiei Maurer Imobiliare și reprezintă locul pe care peste 5.000 de familii îl numesc ACASĂ în acest moment.

Ce vă diferențiază de competitori? Este vorba despre o anumită filosofie de business ori de o strategie axată pe locație sau un tip anume de clienți?
Într-adevăr, în prezent sunt foarte mulți dezvoltatori imobiliari de seamă în Brașov și competiția este, așadar, una acerbă. Noi ne concentrăm însă să asigurăm clienților, dincolo de simple locuințe, apartenența la comunitățile pe care le formăm în cartierele noastre și să ne punem, astfel, amprenta asupra vieții lor. Ne orientăm toată atenția spre oameni și dorim să creăm din proiectele noastre imobiliare adevărate „orașe în interiorul orașelor”, cu toate condițiile unui habitat occidental. Legătura dintre noi și clienții noștri nu vrem și nu se încheie în momentul în care clientul a recepționat apartamentul achiziționat. Continuăm să ne implicăm activ în viețile lor și să construim astfel, împreună, cele mai frumoase amintiri, cele mai plăcute experiențe alături de familiile și prietenii lor. Cred că ceea ce ne diferențiază de alți competitori de pe piața de profil din România este tocmai faptul că privim achiziționarea unei locuințe nu doar prin prisma satisfacerii unei nevoi fiziologice, aflate la baza piramidei, ci reușim să țintim mai sus și către satisfacerea altor nevoi pe care omul le resimte de-a lungul vieții: nevoia de securitate, de apartenență la grupuri sociale (familie, prieteni).

Mai locuiți în primul bloc pe care l-ați construit în Brașov? Cum este să fiți vecin cu clienții dumneavoastră?
Da, locuiesc în unul dintre primele blocuri din cadrul proiectului mai sus menționat, Avantgarden3 Brașov. Este un privilegiu să fiu zilnic în mijlocul clienților care au devenit parte din familia noastră extinsă, familia Maurer Imobiliare.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine Nr.40

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA