Investițiile imobiliare, aproape 100 de milioane de euro în T1

Volumul investițiilor imobiliare din România a fost de 98 de milioane de euro în primul trimestru al anului, iar cele mai multe tranzacții au fost generate de segmentele de birouri și spații industriale, relevă un raport al agenției de consultanță CBRE.

Față de primul trimestru din 2020, piața investițiilor s-a contractat cu 19%. La nivelul Europei Centrale și de Est, investițiile au totalizat 1,95 miliarde de euro, la jumătate față de T1 2020.

„Ce este interesant de remarcat este apetitul investitorilor pentru proiecte industriale: 38 milioane euro din volumul total a fost generat de tranzacții cu spații industriale, aproape la egalitate cu volumul generat de clădirile de birouri, respectiv 40 milioane de euro. Aceasta evoluție confirma interesul investitorilor către proiectele industriale si presiunea de scădere a randamentelor pe acest segment. Încă de 20 milioane de euro au fost investiți în hoteluri, segment pentru care observăm, de asemenea, un interes ridicat în ultimele luni”, a explicat Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE Romania.

În primul trimestru, cea mai importantă tranzacție a fost vânzarea clădirii Bucharest Financial Plaza (fostul sediul BCR) către Immofinanz pentru aproximativ 36 de milioane de euro. 

București a continuat să fie destinația preferată a investitorilor, atrăgând 57% din volumul total tranzacționat în primul trimestru, respectiv trei din cele nouă tranzacții.

Alte orașe care au atras atenția investitorilor la începutul acestui an au fost Timișoara, Arad și Caransebeș, în special pentru achizițiile de proiecte industriale, cu o valoare cumulată de peste 20 de milioane de euro.

Cei mai dinamici investitori au fost companiile din Austria și Cehia, care au generat aproximativ 60% din volumul tranzacționat în primele trei luni.

Randamentele investițiilor imobiliare s-au menționat la 7% pentru spațiile de birouri, 7,75% pentru cele industriale și 7% pentru retail.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply