Agenție: Piața tranzacțiilor din imobiliare depășește pragul de 1 miliard de euro în 2019

Ovidiu Posirca

, Real News

Piața tranzacțiilor imobiliare din România ar urma să depășească volumul de 1 miliard de euro în 2019, înregistrând o creștere de 15% față de anul precedent, potrivit firmei de consultanță imobiliară CBRE.

Consultanții companiei subliază că o serie de tranzacții majore ar urma să fie încheiate în cea de-a doua parte a anului. În primele șase luni din 2019, volumul tranzacțiilor a fost de aproximativ 340 de milioane de euro. Valoarea medie per tranzacție s-a ridicat la 26 de milioane de euro.

Datele CBRE România arată că 60% din volumul tranzacțiilor pentru investiții s-a înregistrat în țară, iar restul în București. În continuare, segmentul birourilor a generat aproape jumătate din volumul investițiilor în prima parte a anului. Tranzacțiile cu proiecte de retail au reprezentat 33% din total, iar cele cu spații industriale și hotelurile au avut împreună o cotă de 19%.

În primul semestru, cea mai mare tranzacție estimată la 129 de milioane de euro a fost achiziția proiectului de birouri The Office din Cluj-Napoca de către Dedeman. Vânzătorii au fost NEPO Rockcastle și antreprenorul Ovidiu Șandor.

În segmentul de retail, cea mai mare tranzacție a fost achiziția a nouă parcuri de retail de către MAS Real Estate pentru aproximativ 113 milioane de euro, de la Prime Kapital.

Peste jumătate din cumpărătorii din piața imobiliară comercială au fost români. Investitorii din Africa de Sud au avut o cotă de 33%, iar cehii 12%.

La capitolul randamente pentru spații prime, birourile au rămas la 7%, centrele comerciale au avut un randament de 6,5%, iar proprietățile industriale 7,75%.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply