Sectorul industrial din România a depășit borna de 4 milioane mp

Ovidiu Posirca

, Real Market

Stocul industrial modern din România a depășit suprafața de 4 milioane de metri pătrați în primul semestru al anului, iar până la finalul anului viitor ar urma să fie livrați încă aproape 1 milion mp, potrivit unui raport al firmei de consultanță imobiliară CBRE România.

Astfel, în primele șase luni din 2019 au mai fost livrate spații industriale cu o suprafață totală de 240.000 mp.

Din stocul total existent la nivel național, 55% se află în orașele regionale, iar restul în București.  Experții CBRE România sugerează că nordul Bucureștiului ar urma să devină următorul hub industrial.

”Proiectele în dezvoltare sunt deja în mare parte pre-închiriate, ceea ce arată încă o dată înclinația dezvoltatorilor către proiecte built–to–suit, cu o ușoară tentă speculativă, pe o piață aflată în expansiune”, a declarat Andrei Jerca, account director industrial advisory & transaction services, CBRE România.

În cea de-a doua jumătate a anului ar urma să fie livrați încă 380.000 mp de spații industriale, potrivit lui Jerca.

Volumul tranzacțiilor de închiriere în primul semestru a fost de 113.000 mp, în creștere cu 33% față de aceeași perioadă a anului trecut. Tranzacțiile de pre-închiriere au reprezentat 18% din suprafața totală închiriată, Bucureștiul atrăgând 75% din totalul de mp închiriați.

”Cea mai dorită zonă din punct de vedere al tranzacțiilor de închiriere este nord-vestul Bucureștiului, care acoperă 40% din totalul tranzacțiilor, urmată îndeaproape de partea de vest a orașului, cu 37%”, a adăugat Jerca.

Chiriile pentru parcurile logistice s-au menținut la nivelul de 4 euro/mp/lună. Rata de neocupare a spațiilor industriale a atins nivelul de 5,9%.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply