Consiliul Concurenței, investigație majoră pe piața cimentului

Ovidiu Posirca

, Real News

Consiliul Concurenței a anunțat declanșarea unei investigații privind o ”posibilă înțelegere anticoncurențială” între Holcim, CRH Ciment și Heidelbergcement România.

Inspectorii au fost deja la sediile companiilor și au ridicat documente necesare investigației.

Firmele sunt suspectate au împărțit piața producției și comercializării cimentului din România, ”din perspectiva cotelor de piaţă şi/sau produselor oferite pe piaţă, limitarea sau controlul
producţiei, comercializării, dezvoltării tehnice sau investiţiilor, corelate cu posibila coordonare a politicii de formare a preţurilor practicate de întreprinderile implicate, începând cu anul 2010”.

Amenzile în acest caz pot ajunge la 10% din cifra de afaceri, în cazul companiilor găsite vinovate.

”Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.
Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii Concurenţei”, arată instituția.

Piața locală de ciment are o valoare de aproximativ 550 – 600 de milioane de euro, la un consum anual de 8,6 milioane de tone, potrivit datelor oferite de Patronatul din Industria Cimentului si altor Produse Minerale pentru Constructii (CIROM).

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply