În ciuda suprafeței limitate pentru dezvoltarea de proiecte de anvergură în centrul Bucureștiului, specialiștii spun că această zonă va continua să atragă investiții premium în special pe segmentul de birouri, datorită conexiunilor excelente cu infrastructura de transport.
Un proiect de birouri care are în apropiere două linii de metrou poate umple mult mai rapid un complex în care ar urma să lucreze sute de oameni.
Investiții în clădiri noi și consolidări
Cel puțin aceasta este experiența bancherilor de la Piraeus Bank România, care speră să închirieze în întregime proiectul The Landmark, desfășurat pe o suprafață de 20.000 metri pătrați, între Piața Romană și Piața Victoriei.
„Majoritatea investitorilor străini care vin pe piața din România se uită în principal la București și la alte orașe mari precum Cluj-Napoca”, a declarat recent Nikos Chaniotis, director general adjunct al Piraeus Bank România, pentru publicația în limba engleză Business Review.
Proiectul va fi pus la vânzare după finalizarea procesului de închiriere, iar Chaniotis spune că banca va vinde complexul pentru „prețul corect”. Investiția totală se ridică la peste 60 de milioane de euro.
Complexul de birouri a atras chiriași din zona caselor de avocatură și a firmelor de tehnologie și energie. În general, companiile mari caută birouri în zona centrală și ultracentrală și pentru că reușesc în acest mod să aibă un contact mai eficient cu clienții. Totodată, angajații reușesc să ajungă mai rapid la birou, lucru care cântărește tot mai mult în procesul de recrutare.
„Singura mea îngrijorare pentru anii următori este disponibilitatea de terenuri pentru birouri”, susține Horațiu Florescu, directorul agenției Knight Frank România care este agentul exclusiv pentru acest proiect.
Preferința pentru zona centrală se vede și la dezvoltatorul Forte Partners. După livrarea proiectului Ștefan cel Mare Building, care are o suprafață totală de 8.000 metri pătrați, compania condusă de Geo Mărgescu a cumpărat de la Telekom un teren situat lângă Palatul Telefoanelor, estimat la 3,3 milioane de euro.
„Credem în dezvoltările de birouri în zone centrale și ultracentrale și mizăm pe arhitectură, ergonomie, optimizare și design thinking. Centrul orașului nu are o ofertă relevantă de birouri clasa A. Avem un istoric reprezentativ în ceea ce privește calitatea arhitecturii și capacitatea de a integra o dezvoltare în țesutul urban, dar și forța de a face dezvoltări non-speculative, pentru care există deja planuri concrete cu clienții noștri”, a declarat Mărgescu. Terenul este localizat foarte aproape de Calea Victoriei.
Între timp, cei de la Telekom au scos la vânzare clădirea Tandem de lângă Palatul Telefoanelor, la un preţ de pornire de opt milioane de euro. Clădirea este compusă din teren intravilan, cu o suprafaţă de 4.740 metri pătrați, şi din construcţii cu o suprafaţă construită la sol de 2.030 metri pătrați, incluzând o clădire de birouri cu un regim de înălţime de două subsoluri, parter, şapte etaje şi anexe. Suprafaţa utilă totală a proprietăţii este de 13.250 metri pătrați, potrivit datelor companiei.
Compania de telecomunicații lucrează și la obținerea autorizațiilor pentru începerea lucrărilor de consolidare la Palatul Telefoanelor. „La finalizarea lucrărilor de consolidare, Palatul Telefoanelor va fi folosit ca spaţiu de lucru pentru angajaţii companiei, dar este luată în considerare şi închirierea spaţiului respectiv către potenţiali clienţi de pe piaţă”, spun reprezentanții Telekom.
Clădirea, emblematică pentru Capitală, a fost construită în anii 1930, pe un teren cu o suprafaţă de 1.893 metri pătrați, având o suprafaţă totală construită la sol de 1.702 metri pătrați.
Un alt proiect de birouri finalizat în vara acestui an chiar lângă Guvern este al celor de la NEPI Rockcastle. Compania a investit aproximativ 37 de milioane de euro în clădirea Aviatorilor 8, care acoperă 7.700 de metri pătrați. Ansamblul reprezintă o îmbinare între arhitectura veche și cea modernă, fiind compus din recent restaurata Vilă Oromolu, o clădire de birouri cu design avangardist și o piațetă deschisă publicului larg.
Gigantul american de inginerie General Electric, compania de tehnologie Fitbit și jucătorul din industria tutunului Philip Morris se numără printre chiriașii celui mai modern complex de birouri din România, conform businesscover.ro. „Faptul că ne desfășurăm activitatea în cea mai sustenabilă și high-tech clădire de birouri din țară va fi un atu major în intenția noastră de a atrage cei mai talentați specialiști din România și din regiune”, explică Silviu Crețean, senior services director al GE’s Global Delivery Center în București.
Districtul de afaceri al Bucureștiului include zona centrală
Zona centrală și ultracentrală poate fi inclusă deja în sectorul de afaceri al Capitalei care se prelungește cu Floreasca-Barbu Văcărescu și Dimitrie Pompeiu, potrivit specialiștilor. În termeni de costuri, spațiul de birouri din zona Romană se situează în jur de 13-14 euro pe metru pătrat, ajungând la 18 euro pe metru pătrat în locații din preajma Pieței Victoriei, conform unui raport realizat de firma de consultanță imobiliară Colliers International. Prin comparație, chiria în Pipera este de maxim zece euro pe metru pătrat pentru zona de birouri.
Potrivit raportului, pe piața de birouri din București au fost înregistrate tranzacții pentru închirierea de birouri în suprafață de circa 170.000 de metri pătrați, în timp ce livrările de spații noi au ajuns la 50.000 de metri pătrați.
„Sectoarele de BPO/SSC și IT au rămas principalele generatoare de cerere, pe măsură ce noi investiții ajung pe piață. (…) Din perspectiva distribuției cererii, zona Floreasca-Barbu Văcărescu a rămas cea mai activă piață sectorială, cu închirieri de peste 45.000 de metri pătrați, urmată de Piața Victoriei și zona de centru-vest”, precizează Colliers.
Deși rata medie de neocupare pentru birourile de clasă A din București a ajuns la 12%, în zone precum Eroii Revoluției-Piața Sudului sau Pipera, aceasta trece de 30%. Specialiștii spun că pe termen lung se vor dezvolta mai mult piețe secundare din oraș.
„Câteva dintre zonele cunoscute pentru birouri se apropie de potențialul maxim din cauza limitării provocate de infrastructură. În acest context, dezvoltatorii se vor concentra în principal spre noile zone, precum centru-vest și Expoziției/Piața Presei”, consideră analiștii Colliers International.
Jucătorii din piață confirmă zona Expoziției drept noul pol al dezvoltării de birouri, fiind anunțate până acum câteva proiecte. În contextul în care noua linie de metrou către Aeroportul Otopeni ar urma să treacă prin zonă, există deja interes și din partea investitorilor în rezidențial pentru această locație.