Piața construcțiilor din România a menținut un nivel ridicat de activitate în 2024, deși a înregistrat o ușoară scădere de 4% față de anul record anterior, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Însă, comparativ cu 2018, volumul lucrărilor din 2024 a fost cu 78% mai mare.
Presiunile fiscale, precum eliminarea scutirii de impozit pe venit pentru muncitorii din construcții și introducerea taxei de poluare CBAM, obligă companiile să se adapteze rapid. Totodată, deficitul de forță de muncă și dificultățile în retenția angajaților mențin costurile ridicate în construcții, relevă o analiză Colliers.
În ciuda provocărilor, sectorul construcțiilor se menține la un nivel ridicat de activitate, susținut de investițiile în infrastructură și de expansiunea pieței imobiliare. România a livrat în 2024 aproximativ 200 de kilometri de drumuri rapide, iar peste 600 de kilometri de autostradă sunt în prezent în construcție, alături de proiecte majore în domeniile feroviar și sanitar.
Sectorul privat are în continuare potențial de creștere, în special în segmentul de retail, care continuă să se extindă cu proiecte mari planificate pentru următorii ani.
„Dacă tensiunile geopolitice persistă și apar noi conflicte comerciale între marile economii, prețurile ar putea continua să crească”, a spus Silviu Pop, Director CEE & Romania Research la Colliers.
Pe termen lung, ritmul dezvoltării va depinde de capacitatea pieței de a gestiona provocările și de evoluția factorilor externi, precum finanțarea europeană și climatul geopolitic.