Sondaj: Ce caută românii atunci când închiriază o locuință?

Alex Moldovan

, Real News

Imobiliare.ro a derulat pe parcursul lunii august două sondaje de opinie pentru a afla ce cred cu adevărat românii despre procesul de închiriere. Primul dintre acestea a fost dedicat exclusiv persoanelor care au intrat, la sfârșitul verii, în cursa pentru identificarea locuinței potrivite, iar cel de-al doilea a vizat obținerea perspectivei agenților imobiliari asupra evoluției pieței închirierilor până la sfârșitul toamnei. 

Iată care sunt, pe scurt, principalele concluzii ale acestor sondaje: 

  • Cei mai mulți dintre românii aflați, în această perioadă, în căutarea unei locuințe de închiriat își doresc să găsească proprietăți cu acces la mijloacele de transport în comun, dotate cu centrală termică sau care vin la pachet cu un loc de parcare. 
  • Chiriașii sunt dispuși să opteze pentru o locuință mai ieftină, chiar dacă aceasta nu bifează la fel de bine la capitolul localizare sau calitate, prețul rămânând principalul diferențiator în navigarea ofertei. Mai mult, aceștia ar accepta și un compromis când vine vorba despre semnarea contractului de închiriere, dacă ar putea obține astfel un preț mai avantajos. 
  • În general, românii vor să-și dea cel mult 30% din venituri pe chirie și au nevoie de până la cinci vizionări pentru a lua o decizie.
  • Proprietarii sunt dispuși, în cele mai multe cazuri, să negocieze chiria, dar au câteva categorii de chiriași pe care le evită. Cei mai mulți proprietari nu își doresc să închirieze persoanelor care au în grijă animale de companie.
  • Agenții imobiliari sunt de părere că până la sfârșitul toamnei ne putem aștepta să vedem majorări ale chiriilor solicitate de proprietari.

Circa 44% dintre românii care și-au căutat luna aceasta o locuință de închiriat au spus că cea mai importantă facilitate pe care o iau în considerare atunci când își aleg viitorul loc pe care să-l numească acasă este accesul ușor la mijloacele de transport în comun,  potrivit unui sondaj realizat de Imobiliare.ro la care au participat 1.609 persoane care și-au căutat o chirie în portal. Pentru alți 25% locuința trebuie să fie dotată cu centrală termică, iar pentru 14% proprietatea ar trebui să vină la pachet și cu un loc de parcare. 

Prețul rămâne, însă, cel mai important criteriu după care se ghidează, iar în unele cazuri chiriașii sunt dispuși să facă și compromisuri pentru a plăti mai puțin la final de lună, fie că discutăm despre o locuință care nu se află în cea mai bună zonă, fie de una care nu bifează foarte bine la capitolul calitate. Mai mult, 32% dintre cei care au luat parte la sondaj pun în balanță necesitatea semnării unui contract cu un potențial preț mai avantajos pe care l-ar putea obține din partea proprietarului, în timp ce alți 5% nici nu iau în calcul contractul de închiriere. 

Când vine vorba despre sumele de bani pe care sunt dispuși chiriașii să le achite lunar, 80% dintre respondenți au dat același răspuns. Ei își doresc să dea lunar cel mult 30% din veniturile pe care le obțin pentru închirierea unei locuințe. Există însă și cazuri în care viitorii chiriași se gândesc să plătească sume care depășesc o jumătate din salariu pentru a-și găsi locuința dorită. 

Apropierea începutului noului an universitar poate influența semnificativ prețurile solicitate de proprietari, având în vedere faptul că cererea atinge un nivel critic, iar oferta scade galopant. În momentul de față, prețul mediu solicitat la închiriere pentru apartamentele cu 2 camere este de 550 euro/lună în București și Cluj-Napoca, 499 euro/lună în Brașov, 450 euro/lună în Constanța și de 400 euro/lună în Timișoara și Iași. 

 

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA