Cum arată harta prețurilor chiriilor pentru garsoniere și apartamente în marile orașe ale României?

Alex Moldovan

, Real Market

Marile orașe din țară continuă să atragă un număr semnificativ de chiriași, iar proprietarii au parte de o veste bună la începutul acestei veri. Sumele solicitate la nivel de piață sunt în creștere față de anul trecut în toate centrele regionale majore din România, atât în cazul garsonierelor, cât și în cazul apartamentelor cu 2 și 3 camere.

“Există diferențe mari între un oraș sau altul dar și între o zonă sau alta în cadrul aceluiași oraș. Zona, dar și starea generală a apartamentului, nou sau vechi, tipul de mobilă și gradul de utilare și confort sunt principalele aspecte care contribuie la stabilirea prețului final. Cererea este mare, în continuare, iar un apartament bine poziționat ca preț, se închiriază în doar câteva zile de la listare. Dacă, dimpotrivă, nu sună telefonul, înseamnă ca prețul nu este în piață”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Chiriile solicitate pentru locuințele din Capitală s-au majorat în ultimul an atât în cazul garsonierelor, cât și în cazul apartamentelor mai spațioase. Dacă la începutul verii trecute se cerea o chirie medie de 300 euro/lună pentru o garsonieră, în prezent prețul a ajuns la 340 euro/lună. Apartamentele cu 2 camere, care sunt de cele mai multe ori și cele mai căutate de potențialii chiriași, se închiriază cu 520 euro/lună în condițiile în care chiria medie era de 470 euro/lună în iunie 2023, iar pentru cele cu 3 camere se solicită în medie suma de 700 euro/lună cu 50 de euro în plus față de anul trecut. Centrul Capitalei, cel mai atractiv. Accesul la metrou, numitorul comun al celor mai populare zone.

Cei mai mulți potențiali chiriași care și-au căutat un apartament în București pe Imobiliare.ro și-au arătat interesul pentru zona Victoriei-Romană-Universitate-Unirii din inima orașului. Aici găsim și una dintre cele mai bogate oferte din Capitală, dar și prețuri pe măsura poziționării privilegiate a acestor proprietăți în centrul orașului. Un alt areal care atrage numeroși chiriași, aflați în căutarea unor locuințe mai accesibile ca preț, este Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii. Suma medie solicitată de proprietari se plasează în jurul valorii de 400 euro/lună.

Drumul Taberei este o altă zonă foarte populară în rândul chiriașilor, care oferă acces la metrou, dar și proximitate față de unul dintre cele mai mari parcuri din Capitală. Pe locul patru în topul celor mai atractive zone bucureștene pentru chiriași se găsește Tineretului-Timpuri Noi, unde apartamentele se închiriază, în medie, cu 500 euro/lună.

Garsonierele și apartamentele cu 2 camere din Cluj-Napoca se închiriază, la ora actuală, cu prețuri mai mari decât în Capitală. Discutăm despre o medie de 350 euro/lună în cazul garsonierelor și de 550 euro/lună în cazul locuințelor cu 2 camere. Dacă ai un apartament în Mărăști sau Mănăștur, atunci vei atrage cu siguranță un număr considerabil de potențiali chiriași, interesul fiind foarte mare pentru aceste cartiere. Chiria medie pe care o poți solicita pentru un apartament în Mărăști este de 550 euro/lună. În Mănăștur prețurile sunt însă unele dintre cele mai mici de pe piață, media situându-se în jurul valorii de 450 euro/lună. Doar în cartierul Someșeni apartamentele se închiriază mai ieftin.

Brașovul este al treilea cel mai scump oraș din țară pentru chiriași, după București și Cluj-Napoca. Dacă ai o garsonieră, poți solicita în medie o chirie de 320 euro/lună pentru aceasta. În cazul apartamentelor cu 2 camere suma crește la 480 euro/lună. Chiria medie pe care o solicită ceilalți proprietari din Brașov pentru apartamentele cu 3 camere este de 600 euro/lună, cu 50 euro mai mare decât la începutul verii trecute.

O garsonieră din Constanța poate fi închiriată, de cele mai multe ori, cu suma de 300 euro/lună, potrivit datelor Imobiliare.ro. În cazul acestui tip de proprietate prețul a crescut pe plan local cel mai puțin față de începutul verii trecute, mai exact cu doar 35 euro. Chiria medie care se solicită la ora actuală pentru un apartament cu 2 camere este de 450 euro/lună, iar cea pentru un apartament cu 3 camere este de 600 euro/lună. Suma pe care o poți solicita din partea chiriașului diferă, însă, considerabil în funcție de atractivitatea cartierului în care se află locuința, mobilier, finisaje și multe altele.

În Iași, garsonierele pot fi date spre închiriere pentru o sumă medie de 300 euro/lună, în timp ce pentru apartamentele cu 2 camere proprietarii solicită 400 euro/lună. Locuințele mai spațioase, cu 3 camere, se închiriază cu cele mai mari prețuri și s-au scumpit și cel mai mult față de începutul verii trecute. Chiria medie pentru o astfel de proprietate era de 450 euro/lună în iunie 2023 și a ajuns la 500 euro/lună în prezent.

Chiria medie pentru garsoniere în Timișoara este de 250 euro/lună, cea pentru apartamentele cu 2 camere este de 390 euro/lună, iar cea aferentă apartamentelor cu 3 camere ajunge la 450 euro/lună. Timișoara este astfel cel mai accesibil oraș mare din țară pentru chiriași, dar chiar și așa există zone în care poți să câștigi sume bune din închirierea unui apartament.

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA