Apartamentele noi continuă să se scumpească și ating noi recorduri la nivel național

Alex Moldovan

, Real News

Prețurile apartamentelor noi din orașele mari continuă să crească susținut, cu până la +4% în Timișoara sau Constanța în ultimele 30 de zile, conform datelor Imobiliare.ro. Singura excepție notabilă este Iașiul, unde asistăm la o evoluție contrară celei înregistrate în celelalte mari centre urbane. De asemenea, asistăm la creșteri ale prețurilor apartamentelor și în orașele medii analizate, cu Oradea în prim plan (+1.8%). Creșteri de preț au avut loc și în Sibiu și Craiova.

„1598 euro/mp util este noua valoare record pe care o înregistrează Indicele Imobiliare.ro la nivel national, consecința unui ritm anual de apreciere de 11.4%, depășind ușor prognozele noastre de la începutul anului când estimam o creștere anuală de până în 10 procente. Cererea ridicată pune presiune pe preț și va continua să o facă și în lunile următoare, conform datelor de care dispunem, însă nu este un fenomen îngrijorător, ci mai degrabă un reglaj normal al raportului dintre cerere și ofertă”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Indicele Imobiliare.ro ne arată o nouă valoare medie record pentru București, de 1723 euro/mp reprezentând un avans anual de peste 11%. Un nou nivel maxim a fost atins și pe segmentul apartamentelor vechi, 1705 euro/mp. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi din Capitală este de 1875 euro/mp, în creștere cu 16% față de mai 2023.

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară pentru cumpărătorii interesați de un apartament. Cu o creștere de 3% doar în ultimele 30 de zile, prețul mediu solicitat pentru proprietățile rezidențiale noi a ajuns la sfârșitul lunii mai la valoarea de 2.960 euro/mp util. Ritmul anual de creștere pentru apartamentele scoase la vânzare în acest oraș s-a menținut în jurul valoriii de 10% atât pentru prețul mediu general, cât și pentru cele două segmente principale, nou și vechi. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele vechi este de 2735 euro/mp.

Cu un preț mediu nou și vechi de 1907 euro/mp, Brașovul își consolidează poziția de al doilea cel mai scump oraș al țării pe piața rezidențială. De altfel, aici înregistrăm cel mai accentuat ritm anual de creștere, de 18.7% (nou și vechi). Prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi este de 2224 euro pe mp, fiind singurul oraș din țară, cu excepția Clujului, care a depășit pragul psihologic de 2.000 euro/mp pentru locuințele noi.

Apartamentele noi din Timișoara au ajuns să fie scoase la vânzare la prețuri care le depășesc pe cele din Capitală, după scumpiri cu aproape 22% în ultimele 12 luni și de 4% în ultimele 30 de zile. Prețul mediu pe acest segment este în prezent de 1960 euro/mp, valoare ce readuce Timișoara în primele 3 poziții ale topului orașelor cu cele mai scumpe apartamente noi.

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase în Constanța a înregistrat în ultimele 12 luni cea mai mică variație, de 4.2%, și a ajuns la 1.806 euro/mp util. Oferta rămâne una bogată pe litoral, ceea ce ține încă sub control prețul mediu al apartamentelor.

Deși apartamentele noi din Iași sunt acum cu 13% mai scumpe decât anul trecut, Iașiul rămâne un oraș cu locuințe accesibile. Prețul mediu pe care îl achită cumpărătorii pentru un apartament nou a ajuns la 1.600 euro/mp util.

În ceea ce privește evoluția prețurilor apartamentelor în orașele medii, cea mai spectaculoasa creștere a avut loc în Oradea, unde întâlnim un avans anual de 17.2% în ultimele 12 luni și de 1.8% în ultima luna. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Oradea este de 1602 euro/mp.

 

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA