Construcțiile generează aproape 40% din totalul deșeurilor , anual

Alex Moldovan

, Real News

Romania produce in medie peste 3 milioane de tone de deseuri de constructii anual, reprezentand aproximativ 40% din totalul deseurilor generate anual in tara noastra, conform unei analize MASTERBUILD Property Developer & General Contractor. 

De aceea, santierele de constructii bine organizate si eficiente din punct de vedere al implementarii standardelor de mediu sunt esentiale pentru actuala etapa de dezvoltare a Romaniei, avand in vedere iminenta obligativitate de implementare si raportare a standardelor de sustenabilitate. 

In plus, potrivit specialistilor MASTERBUILD, deseurile din constructii, care ar putea fi valorificate in proiectele de intrastructura prin reutilizarea sau reciclarea acestora, ajung de cele mai multe ori la groapa de gunoi si nu sunt exploatate la capacitatea lor maxima, irosindu-se, astfel, un potential ridicat de eficientizare a costurilor. 

In acest moment, obligatiile privind gestionarea deseurilor prevad atingerea unui procent de minimum 70% de recuperare si reciclare a deseurilor din constructii si demolari. La nivelul Uniunii Europene, mai mult de o treime (37,5%) din toate deseurile generate sunt deseuri din constructii, demolari si intretinerea infrastructurii. 

“Modul de functionare si lipsa procedurilor specifice in industria locala a constructiilor a determinat o incetinire semnificativa a procesului de maturizare a acestei piete, generand consecinte de amploare in ceea ce priveste impactul constructiilor asupra mediului. La nivel sistemic, este nevoie de actiuni de informare pentru ca intreg lantul furnizorilor si sub-contractorior din constructii sa implementeze standarde de responsabilitate sociala si de mediu pe santierele Romaniei. Impunerea unor reguli clare in precesele de lucru, integrarea de materiale si tehnologii prietenoase cu mediul, precum si abordarea santierelor drept comunitati vii, in dezvoltare, care nu trebuie sa creeze discomfort comunitatilor – toate acestea sunt elemente obligatorii pentru o tara care vrea sa acceseze fonduri PNRR si sa intre in urmatoarea etapa de dezvoltare,” declara Sorin Gheorghe, Project Manager in cadrul MASTERBUILD. 

Cum se poate reduce discomfortul urban al santierelor de constructii: 

  • Demarcarea spatiilor si accesului controlat, pentru a asigura continuu un traseu sigur pentru toti cei implicati in dezvoltarea constructiei.
  • Organizarea si depozitarea materialelor:O buna organizare si depozitare a materialelor de constructie nu doar faciliteaza accesul rapid la acestea, ci si reduce riscul de accidente.
  • Echipamentele si utilajele trebuie verificate in mod regulat si mentinute in buna stare de functionare. De asemenea, toti lucratorii trebuie instruiti corespunzator in privinta utilizarii si intretinerii echipamentelor.
  • Gestionarea deseurilor si a substantelor periculoase.
  • Comunicare si coordonare. Comunicarea clara si coordonarea eficienta intre toti cei implicati in proiectul de constructii sunt esentiale pentru evitarea erorilor si a intarzierilor.  
  • Monitorizarea si supravegherea:Monitorizarea si supravegherea activitatilor de constructie sunt esentiale pentru a identifica si remedia orice probleme sau neconformitati. 

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA