Ziua Designului Italian în Lume, marcată într-un eveniment la Palatul Primăverii din București

Alex Moldovan

, Real News

Agenția Italiana de Comerț Exterior – ITA in colaborare cu Ambasada Italiei la București si cu sprijinul Institutului Italian de Cultura au organizat conferința „A construi și a reconstrui: tehnologii și materiale inovatoare”, la Palatul Primăverii din București.

Evenimentul a fost organizat în cadrul celei de-a șaptea ediții a Zilei Designului Italian în Lume –ITALIAN DESIGN DAY 2023, cu obiectivul de a prezenta excelența design-ului italian în toate formele sale, care precede următoarea ediție a „Il Salone del Mobile” de la Milano, dar și cu acela al unui schimb de experiențe și puncte de vedere între profesioniști italieni și români pe tema inovației tehnologice pentru arhitectură.

Proiectul ITALIAN DESIGN DAY se desfășoară în cadrul Comisiei permanente pentru internaționalizarea designului, coordonată de Ministerul italian al Afacerilor Externe și al Cooperării Internaționale – MAECI, din care fac parte Direcția Generală pentru Creativitate Contemporană a Ministerului Culturii, Asociația pentru Design Industrial, Fundația Compasso d’Oro, ITA-Agenția, „Il Salone del Mobile”, „La Triennale di Milano”, Federlegno Arredo, Fundația Altagamma și Confindustria: principalii actori publici și privați care reprezintă designul italian de calitate și lumea afacerilor.

„În sectorul de design din Italia activează 30.000 de societăți cu 61.000 de angajați și o cifră de afaceri de aproximativ 4 miliarde de euro. În UE, designul italian reprezintă o parte importantă în ceea ce privește numărul de companii (una din șase este cu capital italian), nivelurile de angajare și cifra de afaceri generată. Aproximativ 44% dintre companiile italiene de design funcționează și în afara granițelor naționale.

Apreciată pe plan internațional, România este de multă vreme un fidel admirator al designului italian, care știe să îmbine frumusețea cu funcționalitatea și bunăstarea utilizatorului. Cifrele pentru importurile italiene confirmă și cererea românilor pentru produse de design italiene.

Anul trecut, exporturile Italiei de mobilă în România au atins o valoare de peste 142 de milioane de euro, cu o cotă de piață de 9,4%, în timp ce valoarea importurilor de corpuri de iluminat din Italia a ajuns la peste 8 milioane de euro, a declarat Micaela SOLDINI, Director ITA-Biroul Agenției Italiene de Comerț Exterior din București.

Cu ocazia evenimentului a fost prezentată și următoarea ediție a “Salone del Mobile”, ajuns la cea de-a 61-a ediție, care va avea loc în perioada 18-23 aprilie 2023. Arhitect Ingrid Maria PAOLETTI, profesor titular de tehnologie arhitecturală la Politehnica din Milano, numită Ambasador al Designului pentru România in 2023 a fost protagonista zilei Designului Italian de la București. Acesta a obținut doctoratul în Tehnologia construcțiilor la Universitatea Politehnică din Milano și a fost cercetător asociat la MIT, Massachusetts Institute of Technology.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA