Cifra de afaceri a Etex Building Performance a crescut, în 2022, cu 17% față de anul anterior

Alex Moldovan

, Real News

Producătorul de sisteme de gips-carton, tencuieli și gleturi Etex Building Performance, parte a Grupului Etex, a înregistrat în  2022 o cifră de afaceri de 357 milioane lei, în creștere de la 295 milioane lei în 2021.

 Creșterea este, în parte, consecința modificării prețurilor, dar este și rezultatul capacității Etex Building Performance de a se adapta la volatilitatea cererii pentru a putea să continue livrările către clienții săi și să mențină sub control serviciile și stocurile. Pentru acest an, Etex Building Performance apreciază că volatilitatea și incertitudinea se vor menține, în special în ceea ce privește cererea, prețul energiei și al materiei prime.

“Anul 2022 a fost unul provocator și a necesitat un efort susținut de adaptare la incertitudinea care a marcat industria construcțiilor. Piața încă se recuperează după pandemia COVID-19, războiul din Ucraina a provocat sincope în lanțurile de aprovizionare cu materii prime, iar criza energetică și rata tot mai mare a inflației ne-au forțat să transferăm costurile suplimentare în piață. Am obținut rezultate bune în ciuda mediului nefavorabil pentru că am manifestat atenție sporită și respect față de nevoile clienților noștri, am ajustat prețurile dar cu atenție crescută pentru a putea rămâne competitivi și lucrăm activ pentru îmbunătățirea proceselor din lanțurile de aprovizionare ” a declarat Andrei Popa, Director General SEE al Etex Building Performance.

În 2022, Etex Building Performance a făcut o investiție majoră de 1 milion de euro într-o nouă instalație de uscare și micronizare a gipsului la fabrica de la Aghireșu și a continuat investițiile la Rovinari, unde costurile pentru instalația de uscare a șlamului la Centrala Termoelectrică au crescut, mai ales în a doua jumătate a anului, și au ajuns să depășească, sub impactul inflației, estimările inițiale cu aproape 25%.  

2022 a adus profituri record și grupului Etex. La nivel global, în ciuda hiperinflației și a deteriorării activității Etex din Ucraina și Rusia, Etex a înregistrat venituri record de 3,714 miliarde de euro, ceea ce corespunde unei creșteri de 25,0% față de anul 2021. Creșterea se datorează atât performanței liderului european în domeniul izolațiilor URSA, achiziționat recent, cât și activităților din Australia în domeniul plăcilor de gips-carton, alături de volume stabile și prețuri medii de vânzare în creștere.

” Soluțiile noastre de construcții ușoare se dovedesc a fi foarte potrivite pentru a răspunde nevoilor actuale, atât în cazul renovărilor, cât și al construcțiilor noi, având în vedere valoarea lor intrinsecă durabilă. Produsele Etex sunt cu până la 45% mai puțin poluante decât metodele tradiționale de construcție, oferă o izolare termică și fonică de până la șapte ori mai bună, ceea ce sporește eficiența energetică și emisiile, și sunt mai reciclabile, flexibile și adaptabile.” a spus Bernard Delvaux, CEO Etex.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA