Românii au câștigat locul 3 mondial la o competiție de case solare

Ovidiu Posirca

, Real News

Echipa Over4 din România a obținut o medalie de bronz la competiția internațională Solar Decathlon, denumită și ”Olimpiada Caselor Solare”, ce avut loc în Ungaria.

Pe lângă locul 3 la nivel mondial, echipa Over4 a ieșit vice-campioană la probele de Comunicare, Inovație și Bilanț Energetic. Printre echipele finaliste se numără Franța, Olanda, Belgia, Spania, Ungaria, Algeria și Thailanda.

”Concursul a început pe 27 iunie când s-a dat startul celor 15 zile de asamblare, timp în care a trebuit să descărcăm TIR-urile, să asamblăm și să punem în funcțiune casa, ca mai apoi să o pregătim pentru cele 10 probe. Am reușit să ne încadrăm cu succes în acest interval, fiind prima echipă care a obținut toate inspecțiile tehnice și a intrat oficial în competiție. A fost o provocare inginerească pe care am trecut-o cu brio, deși nu ne putem compara cu celelalte echipe din punct de vedere al bugetelor”, spune Răzvan Butucescu, project manager în proiectul Over4.

Proiectul echipei din România are o amprentă totală la sol de 130 mp. Casa este construită pe structură de lemn, pe 2 niveluri și este unică prin faptul că poate fi utilizată atât ca locuință, cât și ca spațiu de co-working, datorită mobilierului reconfigurabil.

În spatele proiectului se află Asociația Over4, un ONG fondat cu scopul de a derula proiecte de dezvoltare sustenabilă a pieței construcțiilor din România, atât pentru clădirile existente, cât și pentru cele noi.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply