„Human Scale”, proiectul României la Bienala de Arhitectură de la Veneția, deschis oficial

Proiectul „Human Scale”, reprezentând România la Bienala de Arhitectură de la Veneția, și-a deschis oficial porțile în cele două spații expoziționale pe 8 și 9 mai 2025. Acest proiect propune o analiză critică și sensibilă a modului în care oamenii au fost imaginați în arhitectura secolului XX și o regândire a clădirilor la scară umană.

Realizat de artistul Vlad Nancă și Muromuro Studio (Ioana Chifu și Onar Stănescu) și curatoriat de Cosmina Goagea, proiectul ocupă două spații distincte, dar interconectate: Pavilionul României din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român pentru Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în prezența echipei artistice, a autorităților române, a reprezentanților instituțiilor culturale implicate și a numeroși profesioniști din domeniul arhitecturii și artelor vizuale. Expoziția este deschisă publicului larg din 10 mai și poate fi vizitată până pe 23 noiembrie 2025.

Ioana Chifu & Onar Stănescu, Muromuro Studio, precizează: „Instalația inversează focalizarea: arhitectura «dispare», iar interacțiunea umană este adusă în prim-plan. Pereții devin spații de dialog între siluetele umane desenate și figurile estompate ale vizitatorilor. Instalația modifică subtil percepția prin schimbări de scară, focus și ambiguitate, creând un spațiu meditativ în care publicul își poate reconsidera relația cu mediul construit și reflecta critic asupra viitorului arhitecturii”.

Vlad Nancă, artist, a adăugat: „Oamenii sunt elementul care unifică desenele de arhitectură, depășind granițele timpului. Privind felul în care au fost reprezentați oamenii de-a lungul secolului XX, ne dorim să subliniem importanța lor esențială în arhitectura secolului XXI și să provocăm vizitatorii să privească diferit mediul construit și să se întrebe cum funcționează arhitectura pentru oameni.”

În Pavilionul României, vizitatorii pot explora o instalație centrală ce prezintă zece siluete sculpturale la scară reală, create de Vlad Nancă, inspirate din desene de arhitectură din secolul trecut. Acestea sunt expuse alături de o selecție cronologică de desene realizate de arhitecți români din secolul XX, oferind o perspectivă condensată asupra evoluției spațiului construit și a reprezentării figurii umane în proiectarea arhitecturală. Instalația este concepută de Muromuro Studio și utilizează foi translucide de mari dimensiuni pentru a ghida mișcarea vizitatorilor și a redefini spațiul, mutând accentul de la volum la prezența umană.

Cosmina Goagea, curatoarea expoziției, subliniază importanța recuperării dimensiunii umane a arhitecturii și necesitatea unei abordări mai conștiente a impactului arhitecturii asupra societății. 

Expoziția a fost apreciată pentru coerența discursului curatorial, forța vizuală a instalației și accesibilitatea arhivei, propunând o apropiere lucidă și emoțională de arhitectura secolului trecut.

EEB25 5 1456 x 180 - Energyexpo