Cererea de spații imobiliare industriale și logistice din CEE va depăși performanța Europei de Vest și de Sud

Alex Moldovan

, Real News

CTP Group, companie prezentă și în România, își propune să dubleze dimensiunea rețelei sale paneuropene de parcuri logistice până la 20 de milioane mp GLA (suprafață închiriabilă) până la sfârșitul deceniului, pe fondul previziunilor privind cererea puternică și continuă de spații industriale și logistice în Europa Centrală și de Est.

Obiectivul de creștere al CTP este susținut de un raport intern de research, care arată că cererea de spații imobiliare industriale și logistice pe piețele din Europa Centrală și de Est va depăși performanța Europei de Vest și de Sud, deoarece o combinație puternică de cinci factori determină o creștere continuă în acest sector.

CTP este cel mai mare dezvoltator, proprietar și operator de proprietăți industriale și logistice listat la bursă din Europa în funcție de GLA, cu un portofoliu actual de 10,5 milioane mp. A adunat o rezervă de terenuri de 20 de milioane mp pe piețele sale principale din Europa Centrală și de Est, precum și în Germania, Austria și Olanda, unde își propune să dezvolte încă 10 milioane mp de spații logistice până în 2030, generând venituri anuale din chirii de 1 miliard de euro, pe un portofoliu de 20 de milioane mp. În România, CTP deține o suprafață totală de aproximativ 2,5 milioane mp de depozite de clasa A în multiple orașe, precum: Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Oradea, Pitești, Sibiu sau Timișoara.

CTP înregistrează o cerere puternică pentru proiectele sale de dezvoltare în locații noi, dar și extinderi în actualele parcuri industrial CTParks, atât de la chiriașii existenți, dar și de la clienți noi pe piețele CTP din Europa Centrală și de Est, care acoperă Cehia, Slovacia, România, Ungaria, Polonia, Serbia și Bulgaria, precum și piețele din vestul UE din Germania, Austria și Olanda.

Cererea este determinată de o combinație de factori, cum ar fi creșterea fenomenelor nearshoring și friendshoring, îmbunătățirea infrastructurii, o economie diversă și în expansiune, creșterea accelerată a comerțului online de la o bază scăzută, precum și forța de muncă calificată și o piață a muncii cu bază solidă.

Remon Vos, CEO al CTP, a declarat: „CTP crede de mult timp în potențialul CEE și nu există nicio îndoială că o combinație de baze economice puternice, mega tendințe globale emergente – cum ar fi creșterea nearshoring-ului – și dinamica pieței imobiliare înseamnă că regiunea CEE va continua să aibă performanțe superioare piețelor mai dezvoltate din Europa, determinând o cerere suplimentară de spații logistice și industriale.”

Bert Hesselink, Group Client Relationship Director la CTP, a adăugat: „Creșterea continuă a cererii de spații industriale și logistice în Europa Centrală și de Est este susținută de o combinație unică de factori, cu o creștere economică puternică care alimentează creșterea consumului și o creștere continuă a e-commerce, care a rămas în mod istoric în urma Europei de Vest, dar care acum recuperează masiv. Între timp, infrastructura și conectivitatea mult îmbunătățite, împreună cu o forță de muncă calificată și competitivă, înseamnă că regiunea este perfect plasată pentru a profita de cererea în creștere”.

Factori cheie de creștere:

  1. Capital uman calificat
  2. Piețe conectate
  3. Diversificarea și extinderea economiilor
  4. Creșterea consumului intern
  5. Bază solidă a sectorului Imobiliar

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA