Rompetrol a deschis primele patru centre de servicii integrate de pe Autostrada A1

Alex Moldovan

, Real News

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR) și Rompetrol Downstream – divizia de retail a Grupului KMG International în România, au deschis primele patru centre de servicii integrate de pe Autostrada A1.

Acestea au fost predate pentru utilare/dotare, operare și întreținere de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. către Rompetrol Downstream în baza unor contracte de concesiune de servicii atribuite prin licitație publică.

„Este o premieră pentru România, un concept gândit integrat pentru spațiile de servicii de pe autostrăzi, care asigură accesul clienților la o gamă variată de produse și servicii, spații generoase pentru odihnă, relaxare sau savurarea mesei împreună cu cei dragi, precum și spații pentru producătorii locali și regionali. La acestea se adaugă stații de încărcare rapidă pentru mașini electrice, precum și parteneriatul încheiat cu lanțul de restaurante KFC”, declară Cătălin Dumitru, Director Retail și Marketing în cadrul KMG International și membru al Consiliului de Administrație al Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român.

Cele patru stații inaugurate astăzi fac parte dintr-un pachet de 12 centre de servicii pe care Fondul le va deschide pe A1, cu o investiție totală estimată la peste 40 de milioane de dolari. Efortul investițional pentru primele patru centre integrate s-a ridicat la 14 milioane de dolari, restul de opt unități urmând să fie deschise în perioada următoare, în proximitatea localităților Sagu (județul Arad), Giarmata și Recaș (Timiș), Cristian (Sibiu).

Cu aproximativ 45-65 de noi angajați/stație, fiecare dintre acestea este dotată cu șase puncte de alimentare cu carburanți pentru autoturisme, două puncte de alimentare rapidă pentru camioane/ TIR/autobuze, o pompă AdBlue, un skid de alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL), sisteme de recuperare vapori și iluminat led, plus patru posturi de încărcare rapidă a mașinilor electrice. Pentru reducerea consumului de energie, compania analizează posibilitatea montării de panouri fotovoltaice cu randament ridicat.

Printre serviciile oferite se numară și sistemul Fill&Go, terminale de plată vigneta/facturi/transferuri bancare/încheiere asigurări, dar si un număr de 97 de locuri de parcare (Pecica) și 108 (Orăștie) pentru autoturisme și tiruri.

Parte a Memorandumului de ințelegere încheiat în 2014 intre KMG International și Statul Român, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a fost înființat în octombrie 2018, obiectivul principal și strategic al acestuia urmărind dezvoltarea de proiecte energetice în România. Unicii săi acționari sunt KMG International și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE.

Fondul de Investiții are în derulare două proiecte majore de investiții –  construcția unei centrale termoelectrice de cogenerare pe platforma Midia și dezvoltarea unei rețele de distribuție carburanți sub umbrela Rompetrol.

Construcția noii centrale de cogenerare a început în mai 2021, iar termenul estimat pentru punerea în funcţiune este în a doua jumătate a acestui an. Investiţia totală în acest proiect se ridică la peste 152 milioane dolari și va genera anual circa 11 milioane dolari impozite plătite către bugetul de stat.

 

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA