Unconventional Homes: Spitale transformate in locuinte

Cazuistica retrocedării din domeniul imobiliar confirmă cele mai multe refuzuri de reluare a proprietății când destinația atribuită clădirii ulterior exproprierii viza transformarea în spital. Argumentația este întotdeauna concentrată asupra riscurilor ce împiedică exploatarea în scop locativ; și totuși, dacă privim spre documentația înaintată spre aprobare administrației publice locale din diverse municipalități de pe tot cuprinsul Regatului Unit sau Statelor Unite, ea vizează tocmai transformarea fostelor spitale în ansambluri rezidențiale.


Dacă pentru Beverley Westwood Hospital și Wharfedale Hospital din West Yorkshire complexitatea lucrărilor de reconversie cuprinde inclusiv construcții anexe de 30, respectiv 26 de unități, Lancaster Moor Hospital, edificiu amenințat cu demolarea, își va onora dezvoltatorul, grupul PJ Livesey, cu două premii.

Moor - Unconventional Homes: Spitale transformate in locuinte

În Franța, distincția Palmarès de l’Architecture Contemporaine în 2015 a fost atribuită proiectului ridicat pe situl La Léproserie, fostul spital din Meursault înființat în secolul al XII-lea de Hughes II, Duce de Burgundia, pentru a veni în ajutorul celor sărmani. Alăturat în 1760 ospiciului din Beaune prin ordinul regelui Ludovic al XV-lea, lăcașul va fi transformat, un secol mai târziu, în fermă, pentru a renaște în contemporaneitate ca ansamblu rezidențial. Lucrările au adus ca provocare dezvoltarea compozitului de zinc Azengar®, o formulă VMZinc pentru anduranță, prin infuzia de calități minerale pentru o altă stabilitate a pietrei vechi.

Leproserie1 - Unconventional Homes: Spitale transformate in locuinte

Réhabilitation de la Léproserie de Meursault – Simon Buri architecte

Aportul de 26.000 lire sterline oferit de Robert Barnes va asigura, în 1871, fundația pentru Manchester Convalescent Home, edificiu finalizat patru ani mai târziu, ca adăpost pentru poluare. Închis în 1999, Barnes Hospital era cât pe ce să aibă declinul ca soartă, când, chiar și vândut, va fi abandonat în paragină ca adăpost improvizat de 100 de familii de rromi, fascinând căutătorii locurilor bântuite. Achiziționat contra sumei de 12 milioane de lire sterline de către grupul de dezvoltare Benmore, Barnes Hospital va face obiectul unor schițe cu 128 de unități locative, o propunere niciodată înaintată către autoritățile de planificare urbană. Sub viziunea dezvoltatorului Henley Homes, pe situl fostului spital va fi inaugurat anul acesta un ansamblu de 155 de case și apartamente.

 

Inclusiv piața imobiliară din Statele Unite a îmbrățișat entuziasmul pentru aceste intervenții de reconversie, proiecte de anvergură precum cele 143 de apartamente de lux dezvoltate pe locul fostului Capitol Hill Hospital sau cele 250 de unități din proiectul Chetrit Group pentru Cabrini Medical Center fiind elocvente în acest sens.

St. John’s Hospital va fi o mișcare inspirată pentru omul de afaceri Jack Gutman, care, după ce a cumpărat clădirea pentru mai puțin de 20 milioane de dolari, având ca obiectiv conversia într-o destinație rezidențială, o va tranzacționa la rândul său, obținând în urma vânzării suma de 50 milioane de dolari. Beneficiarul va fi o companie din Asia care a anunțat alocarea a încă 45 milioane de dolari pentru dezvoltarea unui ansamblu de locuințe.

Tot în Manhattan, cinci corpuri ale complexului St. Luke’s Hospital vor fi vândute către Delshah Capital pentru suma de 115,5 milioane de dolari, cei peste 22.000 metri pătrați suprafață utilă dovedindu-se ofertanți pentru cele 204 unități din planurile noului investitor. Cu o suprafață medie de 109 metri pătrați, apartamentele vor avea ca adresă 30 Morningside Drive.

30MorningsideDrive 20161025 triplerenderingsB - Unconventional Homes: Spitale transformate in locuinte

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply