Zgarie-nori vesnic verzi

Fie că sunt clădiri cu grădini urbane sau zgârie-nori ce arată ca o pădure verticală, structurile verzi care poartă amprenta binecunoscută a arhitectului italian Stefano Boeri sunt din ce în ce mai apreciate în întreaga lume.


Prima clădire verde – la propriu – a fost Bosco Verticale (Pădurea Verticală) din Milano, inaugurată în 2014, prima clădire rezidențială sustenabilă. Proiect dezvoltat de firma de arhitectură milaneză Stefano Boeri Architetti (SBA), clădirea contribuie la regenerarea mediului înconjurător și la biodiversitatea urbană. Turnurile Bosco Verticale au 110 metri, respectiv 76 metri înălțime și găzduiesc 900 de copaci (fiecare măsurând trei, șase sau nouă metri), precum și 5.000 de arbuști și 11.000 de plante agățătoare, plante perene și flori, dispuse pe fațada proiectului. Dacă ar fi să plantăm copacii din fiecare turn, am ajunge la o pădure cu suprafața de 7.000 metri pătrați pentru fiecare turn.

Mountain Hotel by Stefano Boeri Architetti 9 - Zgarie-nori vesnic verzi

Pentru fiecare locuitor al Bosco Verticale, arhitectul a plantat doi copaci, opt arbuști și 40 de plante. Toate acestea produc umiditate, absorb dioxidul de carbon și particulele de praf și produc oxigen. Investiția în proiect s-a ridicat la 65 milioane de euro, iar proprietarul este Hines Italia.

Continuând tema pădurii verticale, Stefano Boeri lucrează în prezent la un proiect similar în Lausanne, Elveția. Turnul cu Cedri este numele unei clădiri cu 36 de etaje și prototipul unui nou gen de proiect rezidențial, un edificiu care reunește confortul unui apartament și frumusețea unei locuințe în natură.

Creând o relație nouă între spațiul urban și cel natural, structura va adăposti 100 de copaci (patru tipuri de cedru), precum și arbuști și alte plante, pe o arie de 3.000 metri pătrați. Turnul cu Cedri (Tower of Cedars) va avea 117 metri înălțime, fiind decorat cu 6.000 de arbuști și 18.000 de plante perene, plante agățătoare și plante curgătoare.

O specie ce poate trăi până la 2.500 de ani, cedrul este unul dintre cei mai spectaculoși arbori din lume. A fost considerat sacru încă din timpurile străvechi, datorită capacității sale de a se adapta și a supraviețui în condiții meteo extreme, cum ar fi cele din Orientul Mijlociu sau din Munții Himalaya.

stefano boeri lausanne 2 - Zgarie-nori vesnic verzi

Majoritatea spațiilor din clădire vor fi apartamente, cu două până la cinci camere. De asemenea, va mai exista o sală de sport, spații de birouri, precum și un restaurant panoramic la ultimul etaj. Construcția va începe în 2017.

Cel de-al treilea proiect veșnic verde conceput de arhitectul italian este hotelul Vertical Forest Mountain din Valea Wanfeng, Guizhou, China. Amplasat în zona celor 10.000 de piscuri, Vertical Mountain Forest Hotel se întinde pe 31.000 metri pătrați și deține 250 de camere. Guizhou, zonă considerată de New York Times ca fiind una dintre cele mai frumoase destinații de călătorie în 2016, este o regiune muntoasă cu multe monumente istorice.

Proprietarul hotelului este Cachet Hotel Group, din Hong Kong, iar conceptul a fost realizat astfel încât proiectul să se încadreze perfect în peisajul unic al celor 10.000 de piscuri. Designul a avut ca scop refacerea peisajului, prin reconstrucția unui fost deal care exista în acel loc cu sute de ani în urmă.

milan - Zgarie-nori vesnic verzi

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply