Pădurea Verticală (Bosco Verticale) din Milano – inovație în sectorul rezidențial

În contextul unei piețe rezidențiale în continuă expansiune și care caută să se plieze cât mai mult pe nevoile reale ale cumpărătorilor, inovația nu întârzie să apară. Bosco Verticale Milano („Pădurea Verticală”) a reușit să surprindă foarte bine nevoia de liniște, spațiu verde și evadare din metropola tot mai aglomerată și astfel să se ridice în clasamentul preferințelor milanezilor.

Cătălin Socol

Schimbările climatice și poluarea accelerată a metropolelor au determinat Stefano Boeri Architetti să contureze conceptul Bosco Verticale, pentru a oferi o experiență rezidențială completă. Cele două blocuri-turn dispun de o suprafață totală de 40.000 de metri pătrați și au fost finalizate în anul 2014, după șase ani de construcție. Acesta nu este singurul proiect de acest fel al studioului de arhitectură Boeri. Astfel de clădiri vor fi prezente în nu mai puțin de nouă orașe europene, cum ar fi Lausanne, Paris sau Barcelona. De asemenea, studioul de arhitectură pare să își fi extins rapid conceptul și în afara granițelor europene, atât peste Oceanul Atlantic, cât și în zone cu intensă dezvoltare economică și un notoriu grad de poluare al aerului inspirat de locuitori, cum este China. liuzhou Forest City, cu perioada de construcție 2016 – 2020, ar urma să cuprindă 138,5 hectare, transformate într-un factor activ de luptă anti-poluare și îmbunătățire a standardului de viață. Complexul se integrează într-un peisaj forestier, conturând un univers rezidențial cât mai apropiat de natură. Arhitectul Stefano Boeri nu s-a limitat însă la spații rezidențiale, iar în orașul Shanghai s-a remarcat prin transformarea completă a unui spațiu comercial într-unul plin de culoare, zone verzi și aer curat.

Bosco Verticale 1024x683 - Pădurea Verticală (Bosco Verticale) din Milano – inovație în sectorul rezidențial

Arhitecții acestui complex inedit încadrează designul proiectului lor în contextul global al luptei anti-poluare și împotriva încălzirii globale. Prin manifestul lor, publicat pe site-ul studioului de arhitectură Boeri, ei consideră că „orașele, care sunt în mare măsură responsabile de problemele legate de schimbările climatice, au posibilitatea de a deveni o parte integrantă a propriei lor soluții, prin creșterea numărului de păduri și copaci” și „pot lupta împotriva inamicului (poluarea și încălzirea globală – n.red.) pe propriul teren (orașul)”. Toate acestea sunt enunțate în contextul în care, după cum spun aceștia, orașele consumă 75% din resursele naturale ale lumii și aduc mai mult de 70% din emisiile globale de dioxid de carbon. Astfel, „avem datoria de a lansa o campanie globală privind silvicultura urbană, pentru a spori prezența pădurilor și copacilor în orașele noastre”. Căile identificate de Boeri nu includ doar construcția de clădiri care să înglobeze conceptul de „pădure verticală”, ci și protejarea și creșterea suprafețelor verzi în orașe, crearea de noi parcuri și grădini, transformarea acoperișurilor orașului în peluze și grădini de legume, transformarea zidurilor perimetrale și a barierelor urbane în fațade verzi, transformarea vidului urban și a curților în oaze verzi, multiplicarea grădinilor comunitare și implementarea agriculturii urbane, crearea unei rețele de coridoare verzi (bulevarde cu copaci, copaci stradali) pentru a conecta parcuri, păduri și clădiri verzi, crearea de noi păduri în jurul orașelor.

 

Un apartament de două camere, complet mobilat, cu loc de parcare în subteran și boxă inclusă, costă peste 1,19 milioane de euro

 

Proiectul este alcătuit din două turnuri rezidențiale de 110, respectiv 76 de metri înălțime și a fost ridicat în centrul orașului Milano, la marginea cartierului Isola. Pentru dezvoltarea Bosco Verticale Milano s-au utilizat aproximativ 800 de copaci, 4.500 de arbuști și 15.000 de alte plante. După cum declară și Stefano Boeri, „este unul dintre cele mai eficiente moduri în care putem lupta împotriva schimbărilor climatice”. Interesant este că, în cei patru ani de la finalizare, Bosco Verticale a atras 20 de noi specii de păsări.

bosco verticale 1 1024x681 - Pădurea Verticală (Bosco Verticale) din Milano – inovație în sectorul rezidențial

În acest moment, un apartament de două camere, de 72 de metri pătrați, în Bosco Verticale (conform site-ului de publicitate imobiliară www.idealista.it), situat la etajul 15 al unuia dintre imobile, complet mobilat, cu loc de parcare în subteran și boxă inclusă, este scos la vânzare cu un preț de pornire de 1.190.000 de euro. Apartamentul este promovat ca fiind unul exclusivist, cu clasa de energie A+ și încălzire pe bază de energie geotermală, iar zonele comune includ facilități precum o sală de sport cu cele mai noi echipamente, o zonă de lobby, o sală de conferințe și recepție 24/24. O altă proprietate promovată spre vânzare de același site de profil este un apartament de trei camere, situat la etajul 16, cu o suprafață totală de 186 de metri pătrați. De data aceasta nemobilată, locuința are un preț de pornire de nu mai puțin de 2.250.000 de euro. Dacă ar fi să facem o medie a prețurilor pe metru pătrat util pentru cele două apartamente, am ajunge la 14.000 de euro pe metru pătrat, ceea ce înseamnă dublul prețului mediu de vânzare, pe metru pătrat, pentru centrul orașului Milano.

După cum remarcă și presa italiană de specialitate, proiectul nu se distinge neapărat prin compartimentări sau finisaje, cât prin conceptul de pădure verticală, care a adus cu sine și un preț ridicat al apartamentelor din complex. Vedem astfel că principiile imobiliare se respectă oriunde ne-am afla, iar prețul pe metru pătrat al unui proiect crește exponențial, în funcție de elementele de unicitate pe care acesta le posedă.

Bosco Verticale Milano 1024x950 - Pădurea Verticală (Bosco Verticale) din Milano – inovație în sectorul rezidențial

Pe lângă multiplele premii internaționale câștigate, proiectul Bosco Verticale se bucură și de o reacție foarte bună, atât din partea milanezilor, cât și a vizitatorilor. Din punctul de vedere al rezidenților, „fiecare bucățică de spațiu verde contează, iar zona verde din interiorul complexului ajută la îmbunătățirea standardului de viață”. Conform site-ului www.airbnb.com, un apartament de două camere cochet, cu bucătărie complet echipată, poate fi închiriat aici cu aproximativ 250 de euro pe noapte. Sally, unul dintre clienți, care în urmă cu aproximativ trei luni a închiriat apartamentul, a lăsat următorul mesaj în secțiunea de recenzii a site-ului: „Am avut o experiență minunată în acest apartament liniștit și elegant. Este un loc relaxant și intim, o oază în mijlocul agitației din Milano. Pe lângă imaginea sublimă pe care Bosco Verticale o creează, trebuie reținut că cea mai bună priveliște se obține din interior spre exterior: a fost fascinant să privesc parcul de la balconul apartamentului, copiii jucându-se, oamenii plimbându-și câinii sau făcând sport. Un adevărat tablou!”. „Acest apartament este minunat: Bosco Verticale este un simbol al orașului Milano, iar șederea acolo mi-a lăsat amintiri prețioase”, spune Beatrice, iar Damiano scrie că „acest apartament în Bosco Verticale este pur și simplu fantastic!”. Sintagma „experiență unică” se repetă în numeroase recenzii și vine să confirme faptul că Bosco Verticale nu reprezintă doar un spațiu rezidențial inedit, ci un adevărat stil de viață.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply