Viitorul transportului maritim de mărfuri – nave fără echipaj

Ovidiu Posirca

, Real News

O serie de companii norvegiene dezvoltă în prezent nave de transport capabile să funcționeze fără echipaj, însă ar putea dura cel un deceniu până când normele de siguranță ar urma să fie adoptate de forurile internaționale.

Navele autonome ar permite companiilor maritime să reducă din costurile operaționale. Acestea se confruntă deja cu lipsa personalului calificat.

În Norvegia, companiile au dezvoltat o navă autonomă, pe baterii, cu o capacitate de 120 de containere. Costurile de operare sunt mai mici cu 90%, însă prețul de achiziție este de trei ori mai mare în comparație cu un vas convențional, potrivit Wall Street Journal. Noua navă poate opera fără personal uman la bord.

Vasul autonom al norvegienilor ar putea naviga în mările internaționale începând cu anul viitor. Japonezii lucrează de asemenea la dezvoltarea acestei tehnologii.

”Vapoarele autonome sunt ca mașinile Google fără șofer, dar mult mai complicate”, a spus Kitack Lim, secretarul general al Organizației Maritime Internaționale.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply