Real Property: De ce piaţa imobiliară din Cipru este irezistibilă pentru investitorii străini?

Cipru a depăşit cu bine criza imobiliară din 2013, iar în prezent se află pe o traiectorie ascendentă, inclusiv în ceea ce priveşte piaţa proprietăţilor imobiliare. Spre deosebire de perioada precedentă, în care ţara insulară a experimentat un declin economic ce părea insurmontabil, la acest moment economia parcurge un traseu favorabil, iar Cipru este considerat o destinaţie sigură, ceea ce nu poate fi decât benefic pentru turism şi pentru investiţii în general.

Diana Niță

Acest optimism este cel mai vizibil pe piaţa de real estate, unde s-au dezvoltat o multitudine de noi proiecte rezidenţiale, iar preţurile apartamentelor au crescut cu 7,4% pe parcursul anului trecut.

Spre deosebire de perioada premergătoare intrării în Uniunea Europeană, înainte de anul 2004, când investiţiile au început să cunoască o perioadă înfloritoare, noua etapă prin care trece insula nu mai este caracterizată de chilipiruri imobiliare. Acum, la mare căutare sunt proprietăţile de primă clasă şi din categoria lux, la preţuri competitive.

Politica guvernamentală sprijină investiţiile cumpărătorilor străini pe piaţa imobiliară

Dezvoltatorii au în vedere, în principal, un public-ţintă cu posibilităţi financiare mult peste medie, de regulă din afara ţării, în condiţiile în care, în ultimul an, cumpărătorii de proprietăţi imobiliare au fost mai mult străini, decât originari din Cipru. Acest aflux de cumpărători din alte părţi ale lumii a fost încurajat de politica guvernamentală de oferire a aşa-numitei „vize golden”: în schimbul achiziţionării unei proprietăţi imobiliare de 300.000 de euro, cumpărătorii pot primi dreptul de rezidenţă în Cipru. La cumpărarea de bunuri imobiliare în valoare de două milioane de euro, sub obligaţia de a nu le vinde în decurs de trei ani, cumpărătorii din afara graniţelor Uniunii Europene se califică pentru un paşaport UE. Această strategie de a atrage cumpărători din afara graniţelor Ciprului a fost atât de populară, încât a atras investiţii în imobiliare în jurul unei valori de patru miliarde de euro începând cu anul 2013, până în prezent.

Un alt avantaj pentru cumpărătorii din afara Ciprului îl reprezintă sistemul atractiv de taxare. Astfel, primii 19.500 de euro realizaţi din venitul anual obţinut sunt scutiţi de impozit, iar pensiile de peste 3.450 de euro sunt taxate cu 5%.

Limassol, vârful de lance al proiectelor imobiliare de top

Limassol este centrul reprezentativ pentru activitatea excepţională de pe piaţa imobiliară din Cipru. Aici, preţul imobiliarelor a crescut cu circa 14% în ultimul an, ca urmare a cererii fără precedent din acest domeniu. În prezent, sunt în plin proces de realizare aproximativ 30 de proiecte imobiliare de lux, care pun la dispoziţia doritorilor facilităţi rezidenţiale de top, spaţii comerciale şi centre de relaxare. Proiectele aflate în desfăşurare pun accentul pe locaţie, cele mai căutate fiind proprietăţile imobiliare de pe malul mării, precum şi structurile pe mai multe etaje şi care dispun de suprafeţe deosebit de generoase.

25611591002 fbfbed019b b 1024x624 - Real Property: De ce piaţa imobiliară din Cipru este irezistibilă pentru investitorii străini?

De ce Limassol este considerat Manhattan-ul Mediteranei

Limassol este oraşul unde abundă construcţiile şi proiectele imobiliare pe cât de costisitoare, pe atât de extravagante şi diferite de construcţiile care populau pe vremuri regiunea. Situat în Golful Akrotiri, pe coasta sudică a insulei, însoritul Limassol şi-a schimbat înfăţişarea dramatic în ultimii ani, emblematică fiind construcţia celor trei turnuri de 37 şi 39 de etaje, cu 307 spaţii rezidenţiale, comerciale şi de agrement, grădini private şi piaţete publice. Deşi percepţia generală este că oraşul nu pare a mai avea nimic caracteristic Ciprului, totuşi zona citadină păstrează aerul tradiţional prin clădirile vechi care dau o notă aparte nuanței de modernism pe care o are în prezent. De regulă, preţurile proprietăţilor imobiliare de aici încep de la 750.000 de euro pentru un apartament cu două dormitoare și cu vedere la mare, o condiţie esenţială pentru imobiliarele de primă clasă, şi pot depăşi 1,7 milioane de euro pentru acelaşi tip de apartament, în timp ce preţul vilelor cochete scăldate în soare, cu dană privată de acostare, pornește de la 2,9 milioane de euro.

maxresdefault 1024x576 - Real Property: De ce piaţa imobiliară din Cipru este irezistibilă pentru investitorii străini?

Larnaca şi Paphos, în plin avânt imobiliar

Succesul proiectelor imobiliare din Limassol s-a răsfrânt şi asupra altor construcţii, dezvoltate la scară mare, din alte zone ale insulei, cum ar fi portul Larnaca. Aici se pune accentul pe construcţia de imobile de mare complexitate precum hoteluri, spaţii comerciale generoase şi blocuri de locuinţe pentru cele mai extravagante şi pretenţioase gusturi.

Aflat pe coasta de vest a Ciprului, oraşul Paphos vine puternic din urmă în domeniul imobiliar, cel mai reprezentativ proiect fiind reamenajarea portului şi dezvoltarea de structuri imobiliare ambiţioase, cum ar fi, de pildă, Eden City. Considerat a fi cel mai mare proiect imobiliar de acest fel de pe coasta Mediteranei, ansamblul va dispune de un spaţiu rezidenţial, dar şi de un complex hotelier, fiind constituit din trei zone separate, întinse pe o suprafaţă de 200 de hectare, incluzând şi un resort şi o zonă de business cu centre educaţionale şi culturale.

Imobiliare din clasa prime la preţuri atractive

Pentru cei ce vor să beneficieze din plin de avantajele pe care le oferă insula din perspectivă imobiliară, este posibil ca apartamente din clasa prime să poată fi achiziţionate cu preţuri în jurul valorii de 100.000 de euro şi vile de mai mici dimensiuni, cu aproximativ 160.000 de euro, în suburbii din Paphos şi Limassol. Ofertele atractive din acest sector continuă să suscite interesul din ce în ce mai mare al investitorilor străini, care consideră Cipru un pariu imobiliar câştigat. Clima caldă, calitatea ridicată a vieţii şi sprijinul real al statului pentru cei dispuşi să achiziţioneze proprietăţi imobiliare în acest spaţiu idilic sunt în măsură să constituie argumente cât se poate de convingătoare pentru investiţii imobiliare pe teritoriul Ciprului.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply