Programul ”Prima casă” ar putea deveni ”O familie – o casă”

Ovidiu Posirca

, Real News

Programul ”Prima casă”, prin care statul acordă garanții pentru creditele ipotecare, ar putea fi modificat, potrivit unei declarații a șefuluI PSD, Liviu Dragnea, făcută cu câteva zile înainte de alegerile europarlamentare.

Potrivit acestuia, acest program va fi redenumit ”O familie – O Casă”.

”Condițiile la Prima casă au fost bune inițial, dar au devenit mult prea restrictive și toți sunt nemulțumiți. În primul rând dăm o valoare mai mare, 570.000 de lei, adică să poată să își cumpere o casă, nu o bojdeucă. Mărim plafoanele, pentru că dacă aveai peste 3.000 de lei venituri, nu te mai calificai, intrai într-un cerc vicios, adică foarte puțini mai aveau acces și la case foarte mici. Dobânda este fixă, în lei. Eu sunt sigur că se vor găsi bănci care vor susține asta”, a spus Dragnea, citat de Agerpres.

Programul a fost inițiat din 2009, iar până la finalul anului trecut au fost acordate 267.752 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei.

Volumul creditelor acordate prin ”Prima casă” a ajuns la 33,7 miliarde lei în septembrie 2018, potrivit datelor Băncii Naționale a României. Expunerea totală a băncilor în piața imobiliară reprezintă aproximativ 70% din creditul acordat populației, adică 86 de miliarde de lei.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply