Agenție: România, a cincea cea mai atractivă piață manufacturieră din Europa

Ovidiu Posirca

, Real Market

România este una dintre cele mai competitive piețe din Europa în ceea ce privește nivelul chiriilor pentru spațiile industriale și logistice, potrivit unui raport privind industria manufacturieră.

Astfel, chiriile din România în acest segment se plasează între 3,6 și 4,1 euro/mp/lună, în timp ce nivelul salarial, calculat de Eurostat la un nivel mediu de 6,9 euro/oră, este cu 75% sub media Uniunii Europene (27,4 euro/oră).

România este a cincea cea mai atractivă piaţă de producţie din Europa şi ocupă locul 12 la nivel mondial, potrivit unui studiu al firmei de consultanță imobiliară C&W Echinox.

La nivelul Europei, piața locală este depășită doar de cele din Cehia, Polonia, Lituania și Ungaria. Cele mai atractive piețe industriale la nivel global sunt China, Statele Unite ale Americii, Taiwan, India și Canada.

În scenariul în care ponderea costurilor este mai mare (60% în loc de 40% în scenariul de bază), România ocupă a doua poziție, fiind devansată de Lituania. Dacă ponderea riscurilor este ridicată la 60%, față de scenariul de bază de 20%, România se plasează pe locul 16 în topul european.

Experții agenției notează faptul că elemente precum naţionalismul şi protecţionismul, concretizate prin Brexit sau războiul comercial dintre China şi Statele Unite, au rolul de a influenţa substanţial fluxurile de mărfuri la nivel mondial.

Rodica Târcavu, partener, Industrial Agency la C&W Echinox, a declarat că România poate face parte din coridorul maritim care leagă China de Europa.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply