Prognoze pentru piața imobiliară din 2019 la SEE Property Forum

Pe 21 martie 2019, la cea dea cincea ediţie a a SEE Property Forum de la Bucuresti, organizată de Property Forum în parteneriat cu Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS)  au luat parte profesioniști ai pieței imobiliare, lideri din Europa de sud est care au analizat potenţialului pieței romanești din perspectivă globală.Cei peste 40 de vorbitorii și cei peste 300 de participanțise reunesc în capitala României, creând o oportunitate unică de relaționare.

Ediția din acest an a SEE Property Forum a o feritdate din interiorul fiecărui segment de piață, cu accent pe tehnologie. Pentru că inovația schimbă viitorul, este important ca jucătorii din industria imobiliară să fie conștienți de adaptarea regulilor jocului din domeniul în care activează, iar Property Forum a adusla București vizionari care să își împărtășească ideile.

2018 a reprezentat un an de vârf pentru investițiile din piața imobiliară la nivel global, dar, în prezent, investitorii sunt mai sceptici, ceea ce îi face mai rezervați. Conform directorului de investiții de la Zeus Capital Management,Lila Pateraki, produsele de bază nu mai sunt atractive și se preconizează că vor continua să scadă, având în vedere că investitorii caută investiții de oportunitate și alternative.

Radu Boitan, director de investiții la Revetas Capital consideră că nu există îndoieli cu privire la ultima fază a ciclului, dar nu există nici o modalitate prin care cineva poate previziona dacă 2019 va fi un an bun sau nu. Până la urmă, orice an este bun atâta timp cât respectă o strategie investițională. Spre exemplu, piața de investiții din Praga în 2018 a avut o scădere masivă a volumelor comparativ cu 2017, dar, ținând cont că liniile macro și piața ocupațională și-au făcut simțite prezența, în ansamblul ei piața a devenit deosebit de atractivă. Investitorii pe termen lung, precum fondurile de pensii, cresc sumele alocate sectorului imobiliar, datorită dobânzilor mici și nevoii de a obține randamente mai bune. Nivelul de inchirieri este încă sub cele ale anului 2007 în Europa Centrală și de Est, în ciuda faptului că nivelul randamentelor atinge sau depășește valorile anterioare crizei, a adăugat el.

Gijs Klomp, director de investiții la NEPI Rockcastle a subliniat faptul că piețele din Europa de sud-est sunt mult mai “sănătoase” decât înainte. Nu sunt supraîncălzite și oferă randamente mai mari decât piețele principale din Europa centrală. De vreme ce piețele din Europa de sud-est se află un pas în urma celor din Europa centrală și de est, în ceea ce privește ciclul în care se află, perspectiva asupra regiunii este încă pozitivă.

Investorii din regiune de multe ori se luptă să găsească produse de calitate în care să investească. Din nefericire pentru investitorii care caută construcții noi, creșterea costurilor din construcții aduce provocări mai mari pentru dezvoltatori. Dezvoltatorii trebuie să acorde mai multă atenție fazei de proiect, a adăugat Stamatis Sapkas, director adjunct de investiții la Globalworth.

Vorbitorii au discutat și despre modalitatea în care noile tendințe ocupaționale afectează investițiile imobiliare. Radu Boitan consideră că operatorii care împart spațiul de muncă deschid ochii investitorilor, care realizează că, până la urmă, locuințele nu sunt numai cărămidă și mortar, iar proprietarii trebuie să ofere servicii pentru a-și menține chiriașii. Lila Pateraki a adăugat că intenționează să cumpere clădiri cu spații comune. Ea a avertizat că, având în vedere că nu este vorba de o situație cu care s-au mai întâlnit, investitorii trebuie să fie atenți la leasingurile pe termen scurt.

Stamatis Sapkas vede împărțirea spațiului de lucru ca pe o oportunitate de dezvoltare – un astfel de spațiu în care afacerile pot să prospere. Iar dacă o companie mică crește, este probabil că se va îndrepta către proprietar pentru a închiria, spațiul de îndată ce a devenit suficient de mare .

Schimbarea chiriașului și cererea de utilizatori remodelează rapid lumea retailului. Conform lui Gijs Klomp, retail-ul nu mai este favoritul investitorilor, dar oferă o mare oportunitate, în special în Europa de sud-est. Și asta pentru că nu mai este foarte diferit de cel din Marea Britanie și SUA,iar pespectiva NEPI Rockcaslte indică mai de grabă o creștere a retailului din regiune decât la nivelul întregii piețe.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply