GALERIE FOTO: Un penthouse ce oferă experiențe vizuale și tactile cu totul speciale

Un penthouse poate fi locuința ideală pentru cei ce își doresc un spațiu generos, o evadare de calitate din cotidianul deseori cenușiu și o ambianță exclusivistă conferită de amplasarea la înălțime, concomitent cu posibilitatea amenajării de terase sau grădini „ca la carte”.

Diana Niță

Este și cazul acestui penthouse de 625 de metri pătrați, dispus pe două niveluri, din cadrul unei clădiri rezidențiale recent terminate care oferă o priveliște de neegalat asupra Bucureștiului și a multora dintre clădirile cu statut de zgârie-noriale orașului.

Beneficiarul acestui spațiu de locuit este un iubitor de penthouse-uri, iar dorința sa a fost ca întregul interior să beneficieze de un design contemporan în stil american. O cerință aparte a avut în vedere găsirea de soluții personalizate pentru zonele de perete, care să poată pune în valoare colecția sa de artă contemporană.În afară de această condiție, clientul a solicitat să aibă o terasă sau o zonă de relaxare în aer liber în fiecare zonă a casei, dar și o terasă mare deasupra clădirii, asemănătoare cu o curte de casă în toată regula.

Ca urmare, aceste condiții au dus la crearea proiectului Japanese Maple Penthouse în jurul a trei elemente esențiale: o curte centrală în jurul căreia se dezvoltă întregul penthouse,pardoseli care au un design specialși terasa principală superioară.

Pentru a spori senzația de spațiu și lumină, elementele principale de design avute în vedere au fost exploatate la maximum.Pereții albi se înfășoară în jurul unor volume întunecate, impunând privirii să scruteze la distanță, fără a minimaliza rolul decorațiunilor.Oglinda, utilizată în zonele cu cea mai mare deschidere spațială – o practică mai puțin obișnuită –, sporește senzația de spațiu exterior inclus în interior. Linii lungi, continue, decorează pardoselile în întregul apartament, dând impresia de spațiu neîngrădit. Pe timpul nopții, liniile sunt amplificate cu leduri montate în plintă în diferitezone ale casei.

Arhitectura are menirea să lucreze în concordanță cu arta – pentru a susține arta, și nu pentru a fi completsubordonatăacesteia.

Nota dominantă a amenajării întregului apartament este antinomia, prin combinarea de materiale aparent incompatibile și prin alăturarea de forme neobișnuite. Combinația dintre marmura Calacatta de dimensiuni mari,cunervuri continue, înalb și negru, care continuă cu pereți placați cu panouri dinpiele Alcantara, unde găsim detaliile covorului, reprezintă doar un exemplu în acest sens. Pardoseala alb-negru extrem de lucioasă este în antiteză cu pielea neagră, mată, cu care sunt decorați pereții. Mobilierul american contemporan reflectat în oglinda fumurie care „extinde” spațiul înconjurător este complimentat de materialele fine ale fotoliilor și scaunelor, precum și de culorile și texturile eclectice ale canapelelor și draperiilor care „absorb” spațiul. Combinația de auriu cu argintiu, dintre bronz și cupru, sidef cumetal, alternanța luminilor calde cu lumini reci, obiectele de artă contemporană cu picturi, pot genera în acest penthouse o fluiditate în compoziție și un amestec de stiluri, de la clasic la neașteptat, cuzone „kitsch” aflate subcontrol.

Planul tavanului este astfel constituit încât prezintă accente sculptate și lumini încastrate, special amplasate pentru a pune în valoare anumite lucrări de artă. În plafon sunt integrate sisteme de condiționare a aerului,difuzoare și tratamente pentru ferestre. În plus, plafonul reprezintă negativul pardoselii și ambele au influențe care se regăsesc în mobilier.

Apartamentul cu trei dormitoare (cinci camere) are o zonă de living deschisă, care dă înspre o terasă și o curte interioară. Bucătăria este în așa fel proiectată încât să asigure o continuitate dinspre interior spre exterior și este situată lângă holul principal, de care este despărțită prin două uși glisante care se extind de la podea până la tavan, placate cu marmură de Calacatta.

Ușa de acces la bucătărie este flancată de două sculpturi contemporane întruchipând niște gardieni moderni: Mr.Dizko, care comunică prin ecranul său tactil sub formă de inimă, și Pasărea mozaic, o pasăre delicată care simbolizează renașterea.

Bucătăria este spațiul de joacă al proprietarilor, fiind complet utilată și beneficiind de aceleași accente alb-negru și de tonuri pudrate.Dulapurile și detaliile constructive au un aer extrem de artizanal, reflectând pasiunea proprietarilor pentru artă și meșteșuguri tradiționale, chiar dacă este vorba despre arta de a găti. Mobila a fost realizată conform unui design personalizat, având ca sursă de inspirație obiecte găsite în casa de pe plajă.

Toate detaliile care au contribuit la structura finală a penthouse-ului – lumina,materialele, culorile și texturile – oferă experiențe vizuale și tactile extrem de pregnante.

 

Leave a Reply