Rezidențialul trage în jos lucrările de construcții: scădere de 2,6% în primele 11 luni

Ovidiu Posirca

, Real Market

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut ușor în primele 11 luni din 2018 față de perioada similară a anului 2017, în principal din cauza reducerii activității în sectorul rezidențial, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Astfel, volumul a scăzut cu 4,1% ca serie brută și cu 2,6% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.

În noiembrie 2018, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna precedentă, ca serie brută cu 3,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,6%.

Față de noiembrie 2017, volumul de lucrări a scăzut ca serie brută cu 4,9% și s-a contractat cu 4,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În primele 11 luni din 2018, lucrările de construcții noi au scăzut cu 8,5% ca serie brută. Creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+7,6%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+2,6%).

Sectorul rezidențial a scăzut cu 29,1% în materie de volum al lucrărilor de construcții. În cazul clădirilor nerezidențiale, scăderea a fost de 3,2. O creștere în volum de 10,1% a fost observată pentru construcțiile inginerești.

constructii ins - Rezidențialul trage în jos lucrările de construcții: scădere de 2,6% în primele 11 luni

”Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 2,6%. Pe elemente de structură s-a înregistrat scădere la lucrările de construcţii noi cu 6,3%. Creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 7,1% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 3,7%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 27,7% şi la clădirile nerezidenţiale cu 0,7%. Creştere s-a înregistrat la construcţiile inginereşti cu 11,4%”, arată INS.

Analiștii din piață arată că prețurile din sectorul rezidențial se vor stabiliza în acest an, după ce în 2018 au înregistrat creșteri medii de sub 10%. 

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply