Cadastru în România: UE acordă 266 milioane euro pentru extindere

Ovidiu Posirca

, Real News

Comisarul pentru politică regională Corina Crețu a decis alocarea a circa 266 de milioane de euro pentru extinderea ariei de acoperire a sistemului de cadastru, în special în zonele rurale ale României, în condițiile în care mai puțin de un sfert din totalul proprietăților din România sunt înregistrate în cartea funciară.

Banii europeni vor fi folosiți pentru înregistrarea terenurilor din zonele rurale în registrul de carte funciară, pentru scanarea și arhivarea registrelor existente, formarea personalului implicat în aceste activități, stimularea utilizării tehnologiei informației și comunicațiilor pentru serviciile de înregistrare, precum și pentru a îmbunătăți felul în care este gestionat și monitorizat proiectul, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene (CE).

”Proiectul va facilita totodată accesul proprietarilor de terenuri la fondurile UE și va contribui la dezvoltarea economică a acestor regiuni, întrucât o securitate juridică sporită va stimula investițiile și va accelera implementarea acelor proiecte de infrastructură care sunt cruciale”, spune Crețu.

Programul finanțat de către UE acoperă 660 de unități administrative din șapte zone rurale din România, respectiv aproximativ 25% din teritoriul național. Proiectul este complementar procesului național de finalizare a cartografierii și includerii proprietăților în baza de date digitalizată a registrului central de carte funciară.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply