SUA: Chiriile pentru case au scăzut pentru prima dată în șase ani

Ovidiu Posirca

, Real News

Chiriile în segmentul rezidențial din Statele Unite ale Americii au înregistrat prima scădere anuală în luna septembrie, fiind primul declin din ultimii șase ani, potrivit unui index al pieței de real estate.

Chiria mediană a atins 1.440 de dolari, în scădere cu 0,2% față de septembrie 2017, ceea ce înseamnă că avansul chiriilor s-a redus șapte luni la rând și pentru prima dată pe bază anuală începând cu iulie 2012.

Index-ul firmei de imobiliare Zillow mai arată că creșterea chiriilor a atins un punct maxim de 6,6% în iulie 2015. În ultimele 12 luni până în septembrie 2018, chiriile au scăzut în mai mult de jumate din cele 35 de mari piețe din SUA.

Cel mai mare declin de 2,7% a fost înregistrat în Portland, urmat de Seattle cu 2,2%. Dar chiriile au crescut în Riverside, California cu 3%.

Creșterea prețurilor caselor a încetinit de asemenea la 7,6% (rată anuală) până la un nivel median de 220.100 de dolari. Cea mai mare creștere pe piața caselor a fost în San Jose (20,9%), iar cea mai slab avans a fost înregistrat în Washington, D.C. (3,7%).

”Cifrele sunt un alt semnal care arată că piața caselor se îndreaptă către o evoluție mai normală, sustenabilă după efervescența din ultimii trei ani”, spune Arron Terrazas, economist senior la Zillow.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply