SECRETELE PALATELOR: Élysée

Chiar pângărit cu drapelul nazist pe acoperiș, va fi suficient de respectat chiar și de către Adolf Hitler, care refuză a-i atribui vreo destinație.

Poate curios pentru unii, Charles de Gaulle îl va urî tocmai pentru o istorie scrisă sub astrul maledicției. Îndeajuns de tentant pentru a păși dincolo de porțile de pe care ne veghează Cocoșul Galic?

  • Moartea Regelui Soare va găsi curtenii din ce în ce mai tentați a părăsi Versailles-ul în favoarea Parisului, iar contele Louis-Henri de La Tour d’Auvergne nu va rămâne cu nimic mai prejos, ordonând arhitectului Armand-Claude Mollet realizarea, în 1720, a celei mai mândre reședințe private pe care s-o fi văzut Capitala!
  • Suficient pentru ca, în câteva decenii, Palatul să fie privit cu ochi răi drept „casa târfei regelui”, odată ce o va avea ca stăpână pe marchiza de Pompadour.

 

212873449dee754b05f539c9ea12c1cc 1024x816 - SECRETELE PALATELOR: Élysée

  • „După noi, potopul!” – se pare că Madame de Pompadour își va întoarce crezul inclusiv spre propriile excentricități, între care cea mai deranjantă rămâne îngrijirea unei grădini de legume ce se extindea blocând circulația pe Grand Cours – viitorul Champs-Élysées –, atrăgând astfel antipatia sărmanei comunități din împrejurimi.
  • Ultimul proprietar privat al edificiului va fi ducesa Bathilde d’Orléans, care în ciuda curioaselor sale convingeri republicane – ce au mânat-o chiar spre a-și oferi susținerea financiară forțelor revoluționare – va fi întemnițată timp de un an și jumătate în fortăreața Saint-Jean din Marsilia. Va oferi Palatul, alături de alte bunuri, pentru a nu-și urma fratele la ghilotină, însă doar minunea căderii Domniei Terorii o va salva. Odată retrocedat ducesei ce se regăsea în imposibilitatea de a întreține proprietatea, Palatul va fi închiriat unei familii flamande care-l va transforma într-un stabiliment al plăcerilor – sau ceea ce ar trebui să înțelegem drept un precursor al saloanelor de evenimente – prin concerte, jocuri, baluri sau conferințe.

Droit du travail l Elysee tres loin d etre exemplaire 1024x682 - SECRETELE PALATELOR: Élysée

Distinsa asistență a acestor serate nu va fi scutită de scandaluri, între care cel mai răsunător va fi urcarea lui André-Jacques Garnerin cu o doamnă într-un… balon, loc nepermis pentru a susține apropierea unor persoane de sex diferit.

Palatul Élysée a devenit reședința oficială a președinților Franței în 1848

  • Lovitura de stat din 18 septembrie 1797 o va exila pe ducesă, declanșând trecerea Palatului în domeniul public; imobilul va cunoaște o nouă glorie ca reședință a lui Joachim Murat, cumnatul
    lui Napoleon, pentru ca din 1805 să-l întâmpine, drept nou cămin, pe însuși împăratul Franței.

Elysee3 1024x682 - SECRETELE PALATELOR: Élysée

  • Deși a devenit reședința oficială a președinților Franței încă din 1848, de abia Jacques Chirac va fi primul ce se va instala pe deplin la Élysée.
  • O ședere la Élysée? Norocoșii ar călca astfel pe urmele unor oaspeți precum regina Victoria, țarul Alexandru al II-lea – pe care refugiul dincolo de porțile Palatului chiar l-ar fi salvat de un atentat –, Franz Josef, Carol al XV-lea al Suediei, Wilhelm al III-lea al Olandei, sultanul Abdulaziz sau Ismail Pașa. Înalții oaspeți au poposit la Élysée la invitația împăratului Napoleon al III-lea, care se va relaxa vizitându-și amanta printr-un tunel subteran – astupat de către Vincent Auriol – ce conecta Palatul cu reședința respectivei domnițe. Perspectiva unei eventuale astfel de escapade are totuși discreția a șase căi de acces ca sorți.
  • În schimb, budoarele Palatului vor ascunde moartea președintelui Félix Faure în brațele amantei sale, Marguerite Steinheil.

6c5367ed12434ce5b3e90b0a5a2362d8 1024x681 - SECRETELE PALATELOR: Élysée

  • Ca fapt divers, Raymond Poincaré a fost primul președinte care a beneficiat de o mașină oficială. Între timp, flota Palatului a avansat spre 75 de autoturisme.
  • Zidurile edificiului au fost, totodată, martorele degradării sănătății mentale a lui Paul Deschanel.
  • Singura pradă a trupelor naziste, în anii 1940, va fi îmbietorul conținut al cramelor. Între timp, capacitatea de 15.000 de sticle a fost refăcută și chiar a permis licitarea a 10% dintre acestea în 2013, eveniment în urma căruia s-au obținut 700.000 de euro.
  • Elegantul Salon Vert va fi ales de către Nicolas Sarkozy pentru cununia civilă cu Carla Bruni, ceremonie oficiată de François Lebel, primarul arondismentului 8.
  • Pentru cei ce caută nume ale contemporaneității în patrimoniul Palatului, îl regăsim pe Philippe Starck semnând scaunele sălii de cinema care a fost creată la subsolul grădinii de către Georges Pompidou și reamenajată sub auspiciile lui Nicolas Sarkozy.

Droit du travail l Elysee tres loin d etre exemplaire 1024x682 - SECRETELE PALATELOR: Élysée

  • Desigur, putem spera – asemeni celor din spatele a nu mai puțin de 1.500- 2.000 de scrisori trimise zilnic – la a fi primiți în audiență de către Emmanuel Macron sau, mai frumos, să ne numărăm printre oaspeții dineurilor la care 3.000 de pahare din cristal Baccarat sunt umplute cu licoarea celor 2.000 de sticle de vinuri grand cru savurate anual, însă domnul președinte rămâne totuși gazda noastră la mijlocul lunii septembrie, Zilele Europene ale Patrimoniului fiind
    unica ocazie în care Palatul Élysée este deschis publicului.

salon pompadour elysees paris zigzag 1024x680 - SECRETELE PALATELOR: Élysée

  • Poate că gândul de a ne strecura înăuntru în oricare altă zi n-ar fi tocmai cea mai inspirată idee, având în vedere că un număr impresionant de 350 de militari sunt în serviciul instituției.
  • Dacă, totuși, reveria ne-a rămas blocată pe șansa unei invitații la un dineu oficial, ei bine, acesta va însemna o experiență de mai puțin de o oră, cu un meniu ce trebuie, bineînțeles, aprobat de către cuplul prezidențial, implicând măiestria celor 20 de bucătari ai Palatului.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply