Exclusiv. Sectorul imobiliar, în plin avânt: tranzacții de un miliard de euro în 2018

Piața imobiliară a fost una dintre vedetele sectorului de fuziuni și achiziții din România în primul semestru al acestui an, interesul pentru activele din real estate aflându-se în continuare la cote foarte ridicate. Real Estate Magazine trece în revistă cele mai mari tranzacții ce au avut loc anul acesta, dar și motivele pentru care investitorii se uită cu interes către proprietățile comerciale locale.

Piața imobiliară din România a fost martora mai multor tranzacții în prima jumătate a anului 2018, apetitul investitorilor pentru proprietăți situate în București sau în alte orașe mari din țară fiind în continuare ridicat, astfel că până la finalul acestui an, volumul total al investițiilor ar urma să bifeze cel puțin un miliard de euro.

Ne așteptăm ca până la finalul anului să fie finalizate încă cel puțin patru tranzacții importante cu imobile de birouri. Volumul total al investițiilor ar trebui să ajungă din nou la un miliard de euro și, posibil, să depășească acest nivel, în funcție de momentul în care vor fi semnate anumite tranzacții, în condițiile în care unele ar putea fi închise abia în primul trimestru din 2019”, a spus, pentru Real Estate Magazine, Tim Wilkinson, partner capital markets la Cushman & Wakefield Echinox.

Cea mai mare tranzacție imobiliară de anul acesta a fost cea prin care Lion’s Head Investments, un joint-venture creat între Old Mutual (Africa de Sud) și AG Capital (Bulgaria), și-a făcut intrarea pe piața românească prin achiziția proiectului de birouri Oregon Park, dezvoltat de Portland Trust și Ares Management L.P. în zona de nord a Bucureștiului. Chiar dacă valoarea tranzacției nu a fost făcută publică, sursele din piața imobiliară au înaintat o sumă de cel puțin 160 de milioane de euro. Astfel, achiziția Oregon Park este cea mai mare tranzacție semnată vreodată pe piața locală de birouri.

Lion’s Head Investments a achiziționat cele două clădiri deja existente (A și B), precum și clădirea C, aflată în plin proces de dezvoltare. Până în acest moment, cele două clădiri ale Oregon Park sunt închiriate în totalitate către chiriași precum Oracle, Deloitte, Euler Hermes sau Kepler Alten. „Ne bucurăm că am reușit să ne extindem portofoliul și pe piața din România și vom continua să investim în regiune, atât timp cât vom identifica proprietăți imobiliare de calitate și cu prețuri rezonabile. Ne dorim să devenim un jucător regional important și să ne consolidăm portofoliul cu proiecte de birouri clasa A care oferă chiriașilor noștri o dezvoltare sustenabilă”, a declarat Christo Iliev, executive chairman AG Capital și CEO al Lion’s Head Investments.

Totuși, Lion’s Head Investments este doar unul dintre numele noi care văd în România oportunități pe segmentul imobiliar. „Sunt o serie de investitori noi în stadii avansate de achiziție a primelor proprietăți pe piața locală. Lichiditatea este în creștere, însă piața încă resimte nevoia unui flux constant de capital nou pentru concretizarea tranzacțiilor. În prezent, vedem o mulțime de investitori interesați să facă tranzacții, dar numărul celor care se concretizează rămâne relativ mic”, afirmă Tim Wilkinson.

TOPUL RANDAMENTELOR

Bucureștiul avea la finalul anului 2017 cele mai mari randamente/yield-uri dintre capitalele din Europa Centrală și de Est.

Oraș

Yield birouri (%)

Yield retail (%)

Yield industrial (%)

București

7,25

6,75

8,75

Varșovia

5,25

5

6,75

Praga

4,6

4,25

5,75

Bratislava

6,25

5,25

6,5

Budapesta

6

5,25

7,75

Sursă: Cushman & Wakefield Echinox

TRANZACȚII DE IMPACT

O altă tranzacție importantă ce a fost semnată anul acesta a fost cea prin care Atrium European Real Estate, companie listată la bursele din Viena și Amsterdam, a vândut centrul comercial Militari Shopping Center din București către MAS Real Estate, pentru 95 de milioane de euro. Vânzarea reprezintă cea mai importantă tranzacție de pe piața de retail din București de la sfârșitul lui 2014 până în prezent. „Aceasta este o tranzacție importantă deoarece demonstrează creșterea apetitului pentru piața de retail din România și stabilește un nou punct de referință în ceea ce privește prețul de tranzacționare a centrelor comerciale”, a precizat Andrei Văcaru, associate director, capital markets, la JLL România, compania de consultanță imobiliară care a reprezentat Atrium European Real Estate în cadrul tranzacției. Militari Shopping Center, cu o suprafață închiriabilă de 54.000 de metri pătrați, este situat în vestul Bucureștiului, într-unul dintre cele mai populate cartiere din Capitală. Centrul găzduiește o varietate mare de branduri, precum Auchan, H&M, Decathlon, C&A, New Yorker, Reserved și Praktiker.

Tot anul acesta, grupul austriac CA Immo a achiziționat clădirea de birouri Campus 6.1 din București de la compania suedeză Skanska, valoarea tranzacției imobiliare fiind de aproximativ 53 de milioane de euro. Finalizarea clădirii, ce are 22.000 de metri pătrați, este planificată pentru al treilea trimestru din 2018.

Nu doar activele imobiliare din București au devenit interesante pentru jucătorii din piața imobiliară. La finalul lunii iunie, britanicii de la First Property Group au cumpărat de la oamenii de afaceri Horia Ciorcilă și Dorel Goia o clădire de birouri din Cluj-Napoca, Maestro Business Center. Cu un stoc de aproape 210.000 de metri pătrați de spații de birouri moderne și cu livrări de aproape 47.000 de metri pătrați anunțate pentru 2018, orașul rămâne principalul punct de atracție din afara Capitalei, fiind al doilea cel mai mare centru universitar din țară și având cea mai mare densitate de studenți la nivel național, cu peste 200 de studenți la mia de locuitori, potrivit Colliers International, compania de consultanță imobiliară care a intermediat vânzarea Maestro Business Center.

INVESTIȚII DIN PRIMUL SEMESTRU

Cele mai mari tranzacții imobiliare de anul acesta au vizat în special segmentul de birouri.

Proiect

Segment imobiliar

Valoarea tranzacției (în milioane de euro)

Militari Shopping

Retail

95

Campus 6.1

Birouri

53

Oregon Park

Birouri

Confidențial

Lascăr 31 Business Center

Birouri

Confidențial

Praktiker Brașov

Retail

Confidențial

Maestro Business Center Cluj

Birouri

9,3

Mercure Bucharest Unirii

Hotel

11,3

Sursă: Cushman & Wakefield Echinox

RANDAMENTE INVESTIȚIONALE

Interesul crescut pentru activele imobiliare din România a putut fi observat și anul trecut, volumul investițional din 2017 ridicându-se la aproximativ 989 de milioane de euro, conform calculelor și estimărilor Cushman & Wakefield Echinox, în creștere cu 15,5% față de anul precedent, cel mai activ sector fiind cel de retail, cu o pondere de circa 43% în total. Totuși, la nivelul Europei Centrale și de Est, piața imobiliară locală a atras doar 6% din volumul total tranzacționat (16,2 miliarde de euro), cele mai active piețe fiind Polonia (cu o pondere de 30%), Rusia (25%) și Republica Cehă (20%). La nivel regional, România are însă cele mai mari randamente investiționale/yield-uri: pe segmentul de birouri, acestea au ajuns la finalul anului trecut la 7,25%, în timp ce în sectorul de retail s-au ridicat la 6,75%, iar în cel industrial, la 8,75%, arată datele furnizate de Cushman & Wakefield Echinox.

„Randamentele investiționale pentru clădirile de birouri din București sunt cu 2% mai mari decât în Varșovia și cu peste 1% mai mari decât în Budapesta. Diferența de randamente este aproape similară când ne referim la sectoarele de retail și industrial. Ne putem aștepta la o ușoară scădere a acestei diferențe în toate sectoarele în următoarele 12 luni. După aceasta, depinde de evoluția pieței și de impactul mișcărilor de pe alte piețe europene cauzate de schimbările macroeconomice și politice din UE. România trebuie să mențină un nivel de preț atractiv al proprietăților imobiliare, comparativ cu restul piețelor din Uniunea Europeană, dacă dorește să crească într-un mod sustenabil în următorii trei ani”, a spus Wilkinson.

Printre tranzacțiile de impact care ar putea să se concretizeze anul acesta sau anul viitor se numără și vânzarea clădirii de birouri America House din Piața Victoriei (București). În 2007, proiectul de birouri a fost vândut către AEW Europe pentru circa 120 de milioane de euro, sumă ce marca la acel moment cea mai mare tranzacție cu birouri semnată în România. Acest record a fost însă depășit anul acesta de tranzacția prin care Oregon Park a intrat în portofoliul Lion’s Head Investments.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply