Top Real Estate Magazin: Cele mai mari 10 proiecte rezidențiale în construcție din București

Pe o piață în care apetitul pentru achiziția de apartamente și case și-a revenit în ultimii ani, dezvoltatorii rezidențiali prezenți pe piața din București se orientează din ce în ce mai des către construcția de proiecte de locuințe cu sute sau chiar mii de unități. Real Estate Magazine a realizat o analiză a celor mai mari ansambluri rezidențiale pe care investitorii imobiliari au început să le pună pe harta Bucureștiului în ultimii trei ani.

CELE MAI MARI ZECE PROIECTE rezidențiale din București a căror construcție a început în ultimii trei ani însumează peste 15.000 de locuințe, unele dintre acestea fiind deja finalizate, iar
altele fiind în curs de dezvoltare, potrivit unei analize realizate de Real Estate Magazine.

Investitorii care au decis să ridice ansambluri de dimensiuni mari în Capitală sunt atât antreprenori români, cât și străini, din țări precum Turcia sau Spania.

„Dezvoltatorii au început să construiască ansambluri rezidențiale tot mai mari pe măsură ce piața, cererea mai exact, s-a maturizat, atât din punct de vedere al gradului de accesibilitate – ceea ce presupune un ritm de absorbție al ofertei mai rapid, deci posibilitatea de a construi faze de dimensiuni mai mari –, cât și din punct de vedere al cerințelor – ceea ce s-a transpus prin proiecte de dimensiuni mai mari, cu numeroase facilități, care nu vând doar o locuință, ci un întreg concept locativ”, a spus, pentru Real Estate Magazine, Bogdan Voica, CEO al companiei de consultanță imobiliară Coldwell Banker România.

El a adăugat că un alt factor care a dus la creșterea numărului de proiecte rezidențiale de mari dimensiuni a fost că terenurile mari au avut prețuri mai atractive pentru investitori, fapt care denotă o maturizare atât a vânzătorilor de terenuri, cât și a dezvoltatorilor, care au fost interesați de loturi de dimensiuni mai mari, pretabile pentru proiecte de amploare, cu funcțiuni mixte.

„Încrederea investitorilor în piața rezidențială a ajuns, astfel, în 2018 la cel mai ridicat nivel de după revenirea economică, ținând cont de numărul de proiecte de dimensiuni mari aflate în lucru: peste 20 de proiecte care au programată, fiecare, livrarea în acest an a peste 200 de unități locative în București, număr dublu comparativ cu 2017”, a declarat Voica.

În același timp, s-au lansat numeroase proiecte de mari dimensiuni, de peste 800-1.000 de locuințe, ceea ce denotă majorarea cererii pe segmentul middle market (o cotă de piață de 46% în 2018, față de 37% anul trecut) și, în general, o cerere aflată la un nivel ridicat.

Oricum, primele proiecte de dimensiuni mari dezvoltate în Capitală au țintit atât segmentele mass market (zona de vest sau de est), cât și pe cel middle market (zona de nord), iar ulterior
au urmat alte ansambluri de dimensiuni mari, cum ar fi în zona de sud a Capitalei.

„Majorarea puterii de cumpărare, transpusă prin creșterea gradului de accesibilitate (aproximativ 115 salarii medii nete necesare în prezent pentru achiziționarea unui apartament nou cu două camere în București, comparativ cu peste 390 în 2008), a dus la lansarea mai multor proiecte care țintesc segmentul middle market”, a mai precizat, pentru Real Estate Magazine, Bogdan Voica de la Coldwell Banker România.

Zonele aflate acum pe radarul investitorilor de profil coincid cu polii de dezvoltare a proiectelor de birouri, și anume Barbu Văcărescu-Aviației, zona Orhideea-Politehnica și Piața Presei-Expoziției.

O zonă similară poate fi reprezentată în viitor și de Theodor Pallady, avantajul principal fiind infrastructura generală bună – inclusiv existența unei magistrale de metrou. „În viitor anticipăm și abordarea altor zone slab dezvoltate, precum Splaiul Unirii sau Bucureștii Noi – în această ultimă zonă fiind deja anunțate proiecte de amploare”, a declarat Voica.

PROIECTE CU MII DE LOCUINȚE

Cel mai mare proiect a cărui construcție a început în ultimii trei ani în București este Palladium Residence, dezvoltat de firma Jacob Gardens în cartierul Titan. Acest proiect, situat în partea de est a orașului, va avea în total 2.500 de apartamente.

O altă zonă către care dezvoltatorii și-au îndreptat atenția cu proiecte de dimensiuni foarte mari este nordul Bucureștiului, mai exact zona Barbu Văcărescu-Pipera, unde investiții imobiliare de circa un miliard de euro au fost anunțate în ultima perioadă, atât în rezidențial, cât și în birouri, retail, hoteluri sau spitale publice, așa cum reiese dintr-o analiză realizată de Bucharest Real Estate Club.

Mohammad Murad, proprietarul lanțului hotelier Phoenicia, construiește în zonă Onix Park – un ansamblu rezidențial de 2.000 de apartamente, în timp ce omul de afaceri Gabriel Popoviciu, unul dintre proprietarii proiectului comercial Băneasa din nordul Capitalei, are și el un ansamblu de mari dimensiuni în construcție aici, Belvedere Residences, ce ar urma să aibă un total de 1.500 de locuințe.

Tot în zonă, unul dintre cele mai mari ansambluri rezidențiale din București anunțate anul acesta este H Pipera Lake, o investiție de peste 90 de milioane de euro a dezvoltatorului
imobiliar israelian Hagag Development Europe. Localizat pe malul lacului Pipera, proiectul va fi ridicat pe o suprafață de teren de 57.000 de metri pătrați și va avea în total aproximativ 120.000 de metri pătrați construiți de apartamente, derulându-se în trei faze de construcție.  Primele clădiri din cadrul proiectului vor fi livrate în a doua jumătate a anului 2019.

Un alt proiect de dimensiuni mari este Arcadia Apartments Domenii, dezvoltat de omul de afaceri Dan Șucu, proprietarul retailerului de mobilă Mobexpert, alături de Valentin Vișoiu, care deține constructorul argeșean Conarg.

Investiția în proiectul de circa 800 de locuințe se ridică la 100 de milioane de euro, iar la finalul lunii februarie a acestui an, dezvoltatorii anunțau deja că vor demara a doua fază de dezvoltare a ansamblului rezidențial, care presupune construcția a două noi clădiri cu 225 de apartamente și 300 de locuri de parcare.

Prima fază a complexului urmează să fie finalizată în luna decembrie a acestui an, iar faza a doua – în mai, anul viitor.

Și zona de vest a Capitalei a atras în ultimii ani investiții de amploare în proiecte rezidențiale de sute sau mii de locuințe fiecare. Compania Pedro Company Constructexim, controlată de omul de afaceri Petre Niculae, dezvoltă 1.500 de apartamente în proiectul 21 Residence Politehnica din apropierea hipermarketului Cora Lujerului.

Tot același dezvoltator construiește, în apropiere de mall-ul Plaza România, un alt proiect rezidențial de mari dimensiuni, Plaza Residence, ce va avea 743 de locuințe.

În zonă, chiar peste drum de centrul comercial Plaza România, dezvoltatorul spaniol Gran Via clădește un proiect amplu, Gran Via Park, ce va avea în total 1.100
de locuințe.

Totodată, în apropiere de stația de metrou Păcii, familia Eskiocak din Turcia a început, în urmă cu aproape trei ani, să ridice pe o parte din fosta platformă industrială Turbomecanica din vestul Capitalei un proiect rezidențial care va număra în total 1.300 de locuințe, Rotar Park Residence.

Pe de altă parte, în cartierul Drumul Taberei este în curs de dezvoltare un proiect rezidențial de 1.300 de locuințe, Moghioroș Park Residence, dezvoltat de Hassanain Mohamed şi Saddiq Omar Abu Seedo.

În perioada următoare vor intra în construcție și alte proiecte rezidențiale de amploare, printre acestea numărându-se AFI City, primul proiect rezidențial de pe piața locală
al grupului israelian AFI, ce va avea circa 2.000 de locuințe. De asemenea, omul de afaceri Cristian Erbașu, care deține Construcții Erbașu, ridică alături de antreprenorul Daniel Pițurlea, proprietarul constructorului Concelex, un ansamblu rezidențial de 1.000 de locuințe în Mogoșoaia, Arbo Residence.

Unul dintre cele mai mari proiecte rezidențiale dezvoltate în București și împrejurimi rămâne Cosmopolis, construit de turcii de la Opus Land. Demarat în 2007, proiectul a atras până la finalul anului trecut un volum total de investiții de 280 de milioane de euro, buget alocat construcției de locuințe, infrastructurii, spațiilor comerciale și spațiilor verzi. Comunitatea Cosmopolis numără 6.700 de locuitori, având finalizate la sfârșitul anului trecut peste 1.840 de apartamente și vile, însă planurile turcilor de la Opus Land includ construcția a cel puțin 7.000 de locuințe noi, precum și dezvoltarea continuă a infrastructurii și facilităților oferite.

CELE MAI MARI ZECE PROIECTE REZIDENȚIALE ANUNȚATE ÎN ULTIMII TREI ANI ȘI AFLATE DEJA ÎN CONSTRUCȚIE ÎN BUCUREȘTI
Proiect                                           Nr. unități anunțate
Palladium Residence                 2.500
Onix Park                                     2.000
21 Residence Politehnica          2.000
Belvedere Residences                1.556
H Pipera Lake                             1.326
Moghioroș Park Residence      1.300
Rotar Park Residence               1.300
Gran Via Park                             1.100
Arcadia Apartments Domenii 800
Plaza Residence                          743

*Notă: Clasamentul include cele mai mari proiecte
lansate în ultimii ani și aflate în lucru la momentul
redactării acestui material. De asemenea, nu sunt
incluse cele mai mari proiecte existente în acest moment
pe piață, dar a căror dezvoltare a început în urmă cu mai
mulți ani (spre exemplu, Militari Residence, Metalurgiei
Park Residence sau Cosmopolis).
Sursă: companiile, Coldwell Banker România

BUCUREȘTIUL, 20% DIN LOCUINȚELE DIN TOATĂ ȚARA

În prezent, proiecte rezidențiale cu o valoare cumulată a investițiilor de peste 750 de milioane de euro se află în construcție în București și în alte orașe din țară.

La nivelul Capitalei și în împrejurimi, peste 14.000 de locuințe se află în diverse stadii de dezvoltare, aceasta fiind cea mai mare valoare înregistrată în istoria modernă a pieței rezidențiale locale, potrivit datelor Coldwell Banker România.

Anul trecut, la nivel național au fost livrate circa 53.300 de locuințe, în creștere cu 3% față de anul anterior, iar în zona București-Ilfov au fost finalizate circa 9.500 de locuințe, în
scădere cu 5% față de 2016, potrivit datelor provenite de la Institutul Național de Statistică.

Bucureștiul și zona Ilfov au generat anul trecut aproape 20% din numărul de locuințe finalizate. La nivel național, apartamentele și casele s-au scumpit anul trecut, în medie, cu peste 9%, conform datelor Imobiliare.ro, însă anul acesta ritmul de creștere a prețurilor este așteptat să se mai tempereze.

În București, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare a ajuns în luna aprilie la 1.315 euro pe metru pătrat util, valoare similară cu cea din luna martie, arată Indicele Imobiliare.ro.

Stagnarea se explică prin faptul că cele două segmente de piață – locuințe noi, respectiv vechi – au avut evoluții opuse.

În vreme ce apartamentele din blocuri vechi s-au apreciat cu 1,2% în luna aprilie (de la 1.219 la 1.234 de euro pe metru pătrat util), cele noi s-au ieftinit cu 1% (de la 1.386
la 1.372 de euro pe metru pătrat util).

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply