CTP, despre tehnologiile ecologice din cladiri: Pot reduce costurile cu 40%

CTP, dezvoltator și administrator de parcuri industriale și logistice în România și Europa de Est, a realizat un studiu din care reiese că noile clădiri construite de CTP au cea mai mare eficiență energetică la nivelul pieței, generând scăderi ale consumului de energie de până la 40%.

Potrivit studiului, eficiența energetică a clădirilor nou-construite de CTP și destinate activităților de depozitare este de 36%, cu 0,27 euro/mp cheltuiți lunar cu energia. Alte depozite finalizate în 2018 de diferiți dezvoltatori au un grad de eficiență energetică de 31% (0,29 euro/mp/lună – cheltuieli cu energia), în timp ce depozitele construite de CTP în anul 2010 se încadrează la 24% (0,32 euro/mp/lună).

Cercetarea a cuprins și depozite livrate de CTP în 2000, pentru care cheltuielile energetice se situau la 0,42 euro/mp/lună.

În cazul clădirilor destinate activităților de producție, scăderea consumului de energie ajunge la 40% (0,44 euro/mp/lună cheltuiți pentru energie) pentru construcțiile noi ale CTP. Clădirile finalizate recent de alți dezvoltatori au o eficiență energetică de 33% (0,49 euro/mp/lună cheltuiți pentru energie). Unitățile destinate producției care au fost construite de CTP în 2010 înregistrează un consum de energie cu 21% mai scăzut (0,58 euro/mp/lună cheltuiți pentru energie). Unitățile destinate producției, construite de CTP în 2000, generează cheltuieli cu energia de 0,73 euro/mp/lună.

”Viziunea noastră presupune dezvoltarea continuă și accelerată, fără a face rabat de la calitatea clădirilor construite, precum și crearea și menținerea unei relații excelente cu clienții exitenți și potențiali”, a spus Iuliana Bușcă, Commercial & Business Development Manager al CTP Romania.

În România, CTP este cel mai mare dezvoltator și administrator de spații logistice și industriale de clasa A, cu peste 800.000 mp suprafață închiriabilă situați în zece orașe printre care București, Arad și Timișoara.

Cheltuielile medii de energie pentru unitățile de depozitare și producție au fost calculate astfel:

Pentru un depozit de 10.000 mp, unde se păstrează o temperatură de 15 grade Celsius, se înregistrează un câștig de 1 W/mp , în condițiile în care se lucrează de luni până vineri, în două schimburi a câte 50 angajați/schimb. Necesitățile de iluminare în aceste condiții sunt în medie de 200 lux, iar costurile energetice se situează la 0,27 euro/mp/lună.

Pentru o unitate de producție de 10.000 mp, unde se păstrează o temperatură de 18 grade Celsius, se înregistrează un câștig de 10 W/mp , în condițiile în care se lucrează de luni până vineri, în trei schimburi a câte 200 angajați/schimb. Necesitățile de iluminare în aceste condiții sunt în medie de 300 lux, iar costurile energetice se situează la 0,43 euro/mp/lună.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply