Cerere ridicată de spații logistice și industriale, stocul a atins 3,4 milioane mp în S1

Ovidiu Posirca

, Real Market

Piața de spații logistice și industriale din România a ajuns la o suprafață de 3,4 milioane de metri pătrați în prima jumătate a anului, iar în cel de-al doilea semestru se așteaptă tranzacționarea a încă 500.000 de mp, potrivit unui raport al firmei de consultanță imobiliară CBRE.

În primul semestru au mai fost adăugați 100.000 de mp de spații pe piață. Datele CBRE arată că în prezent sunt 420.000 de mp în construcție, iar aproape jumătate din volum este concentrat în depozitele de lângă București.

Cererea de spații logistice și industriale continuă să fie ridicată, ceea ce a condus la scăderea ratei de neocupare până la 3%, la nivel național, și 4% în depozitele situate în zonele limitrofe Bucureștiului.

Analiștii CBRE mai arată că chiria prime (chiria de referință pentru proiectele de clasa A, amplasate în cele mai bune zone)
și-a păstrat în primul semestru un nivel constant de 4,1 euro/mp/lună. Randamentul prime (randamentul înregistrat de proiectele de clasă A, din zonele cel mai bine cotate) pentru segmentul de industrial a suferit o scădere, de la 8,25% la 8,00%, la finalul primului semestru.

Reprezentanții CBRE prognozează că randamentul va continua să scadă și în perioada următoare, date fiind condițiile pieței locale și influența țărilor din Europa Centrală și de Est.

”În 2017 consumul a crescut puternic, cu circa 10%, fapt ce a susținut dezvoltarea pieței spațiilor industriale pentru cel de-al treilea an consecutiv”, a spus Dana Bordei, Head of Industrial Service Advisory al CBRE Romania.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply