Clubul Profesioniștilor în Imobiliare: Ar trebui eliminate pragul de 450.000 de lei pentru aplicarea unei TVA de 5% la achiziția de locuințe

Ovidiu Posirca

, Real News

Reprezentanții Clubului Profesioniștilor în Imobiliare arată că implementarea reducerii la TVA pentru achiziția de locuințe noi, așa cum este aplicată în prezent, este limitată și neactuală.

Potrivit Codului Fiscal actual, la achiziția unei locuințe nou-construite, românii trebuie să plătească TVA. Cumpărătorii beneficiază de o cotă redusă de TVA, în valoare de 5% – de care se pot folosi însă o singură dată și doar în cazul în care imobilul achiziționat are un preț de până la 450.000 de lei (adică aproximativ 100.000 de euro). Pentru restul tranzacțiilor, valoarea TVA este de 19%.

”Apartamentele cu trei și patru camere, cu o poziționare bună în orașele dezvoltate, nu se încadrează în acest preț din cauza creșterii costurilor de construcție, a materialelor, a forței de muncă. Unii dezvoltatori apelează astfel la diverse artificii fiscale pentru a încerca să se încadreze, iar familiile din orașele mari sunt astfel defavorizate. Prevederile actuale, deși bine intenționate, nu li se adresează. Bineînțeles, pentru că este o prevedere fundamental socială, nu trebuie încurajată achiziția luxului, iar acest lucru se poate limita ușor prin suprafață”, subliniază Ovidiu Șandor, fondator și CEO al companiei Mulberry Development.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply