Cele mai active companii pe piata de inchirieri de birouri

Aproximativ 52% din spațiile de birouri închiriate anul trecut au fost tranzacționate de companii din domeniile IT&C, outsourcing și BPO, care angajează masiv în această perioadă, potrivit companiei de consultanță imobiliară ESOP Consulting l CORFAC International.


În total, 84 de companii din sectorul IT&C, outsourcing și BPO au realizat tranzacții de închiriere de birouri noi la nivelul întregii țări, iar aproape trei sferturi din acestea (59 companii) au ales Bucureștiul. La acestea se mai adaugă încă 20 companii din IT&C, outsourcing și BPO care și-au reînnoit contractele de închiriere în spațiile existente.

Se observă astfel o ușoară creștere față de anul trecut, când 47% din tranzacțiile de închiriere și preînchiriere au implicat astfel de companii.

„Companiile în care tehnologia are un cuvânt de spus și angajează tineri, din IT&C, outsourcing și BPO, sunt cele mai active pe piața birourilor și continuă să se extindă, atât în București, cât și în celelalte mari centre universitare: Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Brașov. În 2016, orașele din afara Capitalei au atras o suprafață totală tranzacționată aproape egală cu suprafața tranzacționată în București (60.000 mp față de 78.000 mp). Acest lucru a fost posibil în contextul dublarii suprafeței medii tranzacționate în astfel de orașe (unde a fost de 2.500 mp), față de București (1.300 mp)”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

Cele mai multe companii  – 54 dintr-un total de 80 – au închiriat spații de birouri sub 1.000 mp.

Ca stoc închiriat însă, segmentul de spații între 3.000 – 5000 mp a înregistrat cel mai mare volum de tranzacționare, aproximativ 46.000 mp.

În total, în 2016, ESOP a oferit consultanță pentru 11 companii din domeniile IT&C, BPO și outsourcing. Printre companiile care și-au găsit sedii de birouri prin ESOP s-au numărat Harman, care a închiriat un spațiu de birouri de 7.700 mp, Adore Me, care a închiriat o suprafață de 900 mp și Asentiel.

În București, cele mai multe companii din domeniile IT&C, outsourcing și BPO au ales clădiri de birouri aflate în proiecte noi, în curs de livrare sau aflate încă în construcție, precum Afi Park, Green Court, Oregon Park, Metroffice și Orhideea Towers. Au fost însă chiriași din aceste domenii care au ales centre de birouri din a doua generație, dar foarte bine poziționate (precum Charles de Gaulle Plaza, America House, Europe House, Iride Park), eliberate de curând.

Printre proiectele care au atras atenția unui număr mare de chiriași se numără Green Court (opt tranzacții), AFI Park, cu fazele 4 și 5 (șase tranzacții), Iride Business Park (patru tranzacții), Oregon Park (două tranzacții), Sky Tower (două tranzacții).

Alte clădiri de calitate alese pentru a găzdui angajați din domeniile IT&C și outsourcing au mai fost Metroffice, Orhideea Towers, Polonă 68, Maria Rosetti Tower și Globalworth Tower.

În țară, companii din domeniile IT&C și outsourcing au ales tot clădiri noi de birouri, precum OpenVille, The Office, Palas Iași, Coresi Park și Liberty Technology Park.

„Piața birourilor este considerată, într-o anumită măsură, un barometru al evoluțiilor economice. Și în momentul de față ea ne comunică clar faptul că avem nevoie de o dezvoltare organică, la nivelul întregii țări. Este modalitatea prin care se poate genera dezvoltare sustenabilă, implicând pentru companii o mai mare eficientă a costurilor și câștig pentru populație, un număr mai mare de persoane beneficiind de avantajele economice și oportunități de creștere. Nu vorbim de un trend de câțiva ani, ci de o direcție pe termen mediu și lung”, consideră  managerul ESOP, Alexandru Petrescu.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply