Silviu Savin – Birouri de Brasov

Coresi Business Park: birouri „made in Brașov”, la fosta fabrică Tractorul

Odată cu evoluția spre maturitate a pieței de birouri de clasă A din Brașov, observăm o modificare a profilului chiriașilor, echilibrându-se ponderea între companiile de tip back office și cele de IT și inginerie.

Brașovul a fost și este în continuare unul dintre motoarele economice ale României, fiind unul din primele cinci județe, după valoarea exporturilor. Astăzi – ca și înainte de 1989, de altfel – cea mai mare parte o constituie exporturile industriale, generate de mari producători străini localizați în Brașov: INA Schaeffler, Autoliv, Continental, Airbus. Cred că, în următorii cinci ani, ponderea IT și a serviciilor va crește substanțial.

În prezent, companiile de software și engineering au o pondere aproape egală între chiriașii Coresi Business Park cu cele de outsourcing (BPO) și centrele de servicii (SSC), iar tendința lor este de creștere. Fenomenul se remarcă atât în cazul chiriașilor noi, cum sunt, de exemplu, companiile iQuest și Tata Technologies, cât și al celor care activează deja în cadrul Coresi Business Park și care își extind activitatea, cum este cazul IBM sau Waters România. Din punct de vedere economic, acest fenomen se reflectă pozitiv în valoarea adăugată pe care companiile o generează, dar și în atragerea de personal calificat, bine plătit. Între absolvenții facultăților din Brașov, o tendință din ce în ce mai pronunțată este aceea de a rămâne în oraș după terminarea studiilor, semn că oportunitățile de angajare cresc.

Cerere constantă și dezvoltare organică a chiriașilor la nivel local

Remarcăm o creștere a cererii de spații de birouri în Brașov din partea mai multor tipologii de companii străine, pe care le menționez în continuare, în ordinea importanței. Este vorba despre firme prezente deja pe piața locală care se extind semnificativ ca număr de angajați și, implicit, ca suprafață de birouri necesară. Concomitent, majoritatea doresc să închirieze birouri de calitate superioară. Cererea vine, de asemenea, de la firme care au deja un sediu în București și doresc să se extindă în provincie. În funcție de specificul activității, ele preferă Clujul, Iașiul sau Brașovul.

La cele menționate anterior se adaugă cererea din partea companiilor străine care vin pentru prima dată în România și aleg Brașovul din motive strategice, cum ar fi forța de muncă specializată sau apropierea de client. Deși această ultimă categorie este relativ restrânsă, odată ce operațiunile sunt stabilite, ea prezintă un mare potențial de creștere a suprafețelor închiriate. Coresi Business Park înregistrează un grad de ocupare de 100% pentru spațiile de birouri livrate și 100% grad de retenție a chiriașilor, majoritatea trecând deja prin cel puțin un proces de expansiune.

Cum au evoluat aşteptările chiriaşilor pe parcursul ultimilor ani

Chiriașii sunt mult mai exigenți decât în urmă cu câțiva ani. Cei mai mulți au acum personal intern sau consultanți externi specializați pe segmentul de real estate, care negociază în detaliu atât termenii contractuali, cât și performanța costurilor de ocupare, în numele proprietarului.

Pentru că spațiul de lucru a devenit un factor determinant în atragerea și retenția talentelor, cele mai multe companii acordă o atenție deosebită configurării și designului interior al birourilor, dar și calității materialelor folosite. Nu în ultimul rând, remarcăm mult mai multă atenție din partea viitorilor chiriași în ceea ce privește respectarea normelor PSI, cât și a altor aspecte de sănătate și securitate la locul de muncă.

2016 – un an al contrastelor pe piața de birouri

Piața birourilor din România este caracterizată de diferența frapantă între București și provincie. În Capitală, dezvoltatorii au reacționat foarte repede la creșterea cererii din 2014 – 2015, astfel încât piața pare, în prezent, suprasaturată de proiecte. În provincie, cererea de birouri de calitate este în continuare în relativ echilibru cu oferta.

Ceea ce diferențiază Ascenta Management, ca dezvoltator, este filozofia de a nu construi speculativ, de a crește pe termen lung, alături de chiriașii noștri și de a le asigura acestora atât livrarea spațiilor configurate conform nevoilor specifice ale fiecăruia, cât și administrarea de zi cu zi a parcului de birouri, pentru a garanta astfel criteriile de performanță și de cost pe care ni le-am asumat.


 

Silviu Savin este partener al Ascenta Management, o companie de investiții și dezvoltare imobiliară. Proiectul-cheie al Ascenta Management este Coresi Business Park Brașov, unul dintre cele mai importante centre de afaceri din afara Bucureștiului, ce numără în prezent peste 30.000 metri pătrați de spații de birouri de clasă A și țintește să atingă 100.000 metri pătrați în următorii ani.

Silviu cumulează peste 16 ani de experiență în managementul investițiilor și imobiliare, dintre care opt ani în cadrul Corporației de Investiții a Guvernului din Singapore (GIC), la Londra și în Singapore. Silviu deține un Master în Fizică Aplicată de la Universitatea Stanford și un MBA de la INSEAD.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply