Case de vacanta pe Riviera

Destinații de referință sau, din contră, pitorescul tainic din Riviera Mediteranei, Alpi, Africa de Sud și Caraibe setează noua direcție pentru investiții second home, potrivit raportului Spotlight on Prime Residential Retreats, elaborat de compania de consultanță imobiliară internațională Savills.


Ca argument pentru opțiunea second home sunt invocate prețurile saturate ce se evidențiază în zonele marilor capitale, căutându-se astfel piețe alternative pentru achiziții imobiliare, în contextul disponibilității de lichidități prin întoarcerea achizițiilor anterioare, dincolo de condiții mai avantajoase pentru contractarea creditelor.

Încorporate în segmentul rezidențial high-end, achizițiile second home au fost deviate de criză, înregistrând chiar deprecieri de până la o treime din valoarea de piață și cunoscând o revenire de-abia începând cu anul 2013. Actualizarea prețurilor demonstrează însă o creștere cu 10% de la an la an, până în 2019 existând șanse de atingere a valorii de piață proprii perioadei de boom.

p1830smr2nrdombo1eb1nch1t693 - Case de vacanta pe Riviera

Cu un preț mediu de două milioane de lire sterline, Riviera Franceză este cea mai populară opțiune, atrăgând cumpărători din Rusia și CSI, Orientul Mijlociu și Marea Britanie, în timp ce Provence, unde proprietățile similare scad spre 650.000 de lire este preferată de investitori locali, de cei din Marea Britanie sau Africa de Sud. Ca și clasă emergentă se distinge interesul cumpărătorilor chinezi în domeniul viticulturii și, implicit, în proprietățile ce-l deservesc.

bushmans kloof villa - Case de vacanta pe Riviera

Unul dintre cele mai atractive beneficii pentru investitorii din exteriorul spațiului comunitar rămâne emiterea de pașapoarte UE de către jurisdicții precum Portugalia (față de care cumpărătorii chinezi au acoperit 78% din cele 318 pașapoarte eliberate în 2013 sub aceste condiții), Cipru și Antigua.

Raționamente de ordin fiscal conving cât mai multe tranzacții în Caraibe, unde, după o diminuare cu 30% a prețurilor, interesul cumpărătorilor este confirmat după anul 2013. Investitorii din Europa par mai degrabă convinși de proprietățile din Spania, unde Algarve (cu 1,15 milioane de lire sterline pentru o proprietate de patru camere) se distinge ca primă preferință, urmată de Mallorca (un milion de lire), Ibiza (750.000 de lire) și Sotogrande (725.000 de lire), destinație în care încă pot fi întâlnite prețuri cu până la 40% mai scăzute decât în perioada de boom.

anguilla luxury villas the luxury of caribbean villa - Case de vacanta pe Riviera

În ciuda unor deprecieri majore, ce nu ar confirma o investiție tocmai prudentă, Italia se menține ca opțiune prioritară pentru cumpărători din Marea Britanie, Rusia, Franța și Scandinavia, care se îndreaptă spre regiunea Veneției (1,25 milioane de lire sterline pentru o proprietate cu patru camere), Lacul Como și Toscana.

Noua direcție pare a fi impusă de Corfu (750.000 de lire pentru o proprietate cu patru camere), grație unei piețe atractive, cu scăderi de prețuri de circa 30% față de perioada de boom. Totodată, o evoluție surprinzătoare este demonstrată de piața din Alpi, unde o stabilizare a prețurilor în 2013 a fost urmată, în doar un an, de o creștere cu 200%, până în ianuarie 2014.

Castle of Chillon N - Case de vacanta pe Riviera

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply