Casa de pe lac, lux in stil minimalist

Lac, pădure, birdwatching, sporturi nautice, pescuit, patinaj, piscină, intimitate, relaxare, o priveliște uluitoare, confort – găsim ușor toate aceste lucruri în vacanță. Și totuși, cum ar fi dacă acestea s-ar găsi… acasă?


Cum ar fi dacă ai putea să înoți, să mergi cu barca sau caiacul, să faci windsurf în fiecare zi după birou? Cum ar fi dacă ai putea să îți chemi colegii de serviciu la pescuit la tine acasă? Sau la un baschet? Și pe urmă să vedeți un film în propriul tău cinema? Cum ar fi dacă ai putea să mergi cu bicicleta în pădure fără să te urci în mașină, apoi să te întorci acasă și să te arunci în piscină? Și pe urmă să te relaxezi în propria ta saună? Cum ar fi să te întorci de la birou într-o zi geroasă de iarnă și să mergi să patinezi pe lac? Iar apoi să petreci o seară romantică în fața șemineului?…

Acestea sunt întrebări pe care și le-a pus Răzvan Oprescu, un arhitect român care a emigrat în Belgia și a trăit acolo timp de 17 ani, și la care a găsit răspuns întorcându-se în locul în care și-a petrecut cele mai multe dintre vacanțele copilăriei: la studiourile de cinematografie România Film, pe malul lacului Buftea, acolo unde tatăl lui lucra, iar el se bucura de natură, înotând, explorând studiourile și Domeniul Știrbey, și vizionând multe, multe filme.

IMG_6789 IMG_6716 IMG_6698 IMG_6688

S-a hotărât să se întoarcă în România în 2007 și i-au trebuit mulți ani ca să ajungă la ceea ce este astăzi o proprietate superbă pe malul lacului, în Buftea, cu vedere la lac și la studiourile cinematografice ale copilăriei, dar și la renumitul domeniu Știrbey.

O proprietate formată dintr-un teren de 3.200 metri pătrați, între pădure și lac, cu deschidere de 70 metri la lac, o casă construită pe un singur nivel, cu o suprafață de 560 metri pătrați, cu acoperiș tip terasă de 700 metri pătrați, piscină exterioară, teren de baschet și o grădină cu o priveliște superbă înspre lac. În prezent, proprietatea este disponibilă spre vânzare, aflându-se în portofoliul agenției Regatta Real Estate.

Un mare admirator al arhitectului german Mies van der Rohe, Răzvan Oprescu s-a lăsat condus de deviza acestuia, „Less is more” („Mai puțin înseamnă, de fapt, mai mult”), și a construit o casă care se vrea a fi un manifest la stilul demonstrativ – adesea ignorând cadrul natural în care se află, fără coerență urbanistică – al celor mai multe dintre construcțiile din București și împrejurimi: o casă doar cu parter, situată pe un teren foarte mare, cu mult spațiu de jur împrejur, cu o deschidere extrem de generoasă către lac, care îți oferă senzația de libertate, de continuitate, de comuniune cu natura.

Designul este un joc de lamele/ziduri pe care se odihnește placa acoperișului tip terasă, care pare că plutește, creând astfel spații interioare și exterioare de diferite intensități, culminând cu pereții de sticlă care, deși au un rol de delimitare, fluidizează trecerea de la interior spre exterior, nefragmentând spațiul.

Din dorința de a lăsa spațiul să vorbească pentru sine, dar și pentru amplificarea senzației de comuniune cu mediul înconjurător s-au folosit cu predilecție materiale naturale, în culori neutre, punându-se accent pe textura acestora: piatră naturală limestone Vratsa de diferite dimensiuni și finisaje pentru fațade, pardoselile interioare și exterioare, căzile de duș și finisarea pereților din băi, insula din baia matrimonială, parchet din lemn de stejar triplustratificat uleiat pentru pardoselile dormitoarelor și camerei Home Cinema. Suprafețele mari vitrate (aproximativ 130 de metri pătrați) sunt din sticlă tripan cu grosime de 42 milimetri, cu tâmplărie din aluminiu cu rupere termică, produse de Reynaers Belgia.

Piscina exterioară (12,5 x 4,2 metri) este perfect integrată în peisaj, lăsând impresia de „infinity pool”. Soluția constructivă a piscinei de tip „overflow” este pe o structură de beton armat cu liner de culoarea nisipului și finisajul din aceeași piatră naturală limestone.

Grădina este aproape geometric împărțită în două zone extrem de clar delimitate de finisajul lor: partea dinspre lac este acoperită de gazon, iar cea dinspre pădure, pe unde se face și accesul în proprietate, este finisată cu pietriș de calcar, în aceeași culoare ca și fațadele.

Coloristica unitară a casei și a exteriorului, gazonul și aliniamentul platanilor de jur împrejurul proprietății oferă, încă de la intrare, senzația de liniște și de siguranță, mediul fiind unul complet diferit și protejându-te de agitația cotidiană a orașului. La senzația de siguranță contribuie și digul construit din beton armat, pe toată lungimea deschiderii terenului la lac, dig de care este ancorat un ponton flotant care preia diferențele de nivel ale lacului în decursul anului.

Zona de socializare a casei este compusă din living, dining, camera Home Cinema și bucătăria, în suprafață totală de 190 metri pătrați utili. Spațiile sunt interconectate, trecerile sunt fluide, nu există praguri, iar ușile sunt transparente. Elementul central, cel care asigură unitatea acestora, este vederea către lac din oricare dintre spațiile acestei zone.

Living-ul și locul de luat masa, în suprafață de 110 metri pătrați, sunt despărțite vizual de blocul șemineu care respectă și el principiile după care a fost gândită casa: permite circulația prin ambele părți laterale, asigurând fluiditatea, are un pronunțat caracter funcțional înglobând mai multe dulapuri ascunse, precum și șemineul marca elvețiană Rüegg. Baza blocului șemineu este finisată cu granit negru, în timp ce partea superioară este îmbrăcată în furnir de palisandru santos.

Spațiul destinat întregii familii se completează inspirat cu camera Home Cinema în suprafață de 40 metri pătrați. Aceasta este antifonată cu plăci perforate de gips-carton Knauf special destinate pentru astfel de izolații și finisată cu vopsea neagră pentru accentuarea luminozității ecranului de proiecție, de 3 x 1,7 metri. Retroproiectorul 3D Epson și sonorizarea Bose întregesc experiența de „cinema la tine acasă”.

Bucătăria, cu suprafața de aproximativ 40 metri pătrați, este organizată în jurul unei insule de 4,8 metri cu blat din lemn de stejar masiv, mobilier Berloni și echipamente Miele.

Celelalte cinci camere ale casei, fiecare dintre ele cu baie proprie, au destinații strâns legate de ocupația membrilor familiei. Dormitorul matrimonial și biroul se află în imediata vecinătate a zonei de socializare a casei, pe când cele trei dormitoare ale copiilor sunt anexate acestei zone printr-un hol lung care conferă în același timp intimitate, dar și accesibilitate. Cele patru camere cu destinația dormitor se bucură și ele de superba vedere spre lac, în timp ce biroul este singura cameră cu vedere către pădure. Cu o suprafață generoasă de aproape 25 metri pătrați, biroul este o cameră luminoasă și funcțională pentru arhitectul proprietar al casei.

IMG_6833 IMG_6794 IMG_6792

Leave a Reply