Horațiu Florescu navigheaza printre tranzactii

Numit adesea și pe bună dreptate “Cel mai bun broker din piață pe zona de birouri”, Horațiu Florescu, CEO Knight Frank România, a semnat déjà, în prima parte a anului, cea mai mare tranzacție pe segmentul office din 2016. 


„Şi anul acesta am intermediat cea mai mare tranzacţie din piaţa de birouri, după ce în anii trecuţi am intermediat Genpact, respectiv Oracle“, spune Horaţiu Florescu, care a convins BCR, cea mai mare bancă din România, să mute 2.000 de angajați în clădirea The Bridge, din zona Grozăvești-Orhideea.
Banca Comercială Română (BCR) a semnat în aprilie un contract de închiriere cu dezvoltatorul imobiliar Forte Partners, pentru consolidarea unei părţi din sediul central în clădirea The Bridge, cel mai nou business park, situat în zona Grozăveşti – Orhideea. Instituţia a închiriat aproximativ 20.000 de metri pătraţi în clădirea care are în total 36.000 de metri pătraţi. Conducerea Băncii Comerciale Române a decis să consolideze funcţiile centrale (bancă şi subsidiare) în două clădiri, ceea ce înseamnă că o parte îşi va desfăşura activitatea în clădirea Bucharest Financial Plaza (BFP) din Calea Victoriei, în timp ce o altă parte se va muta în clădirea The Bridge, al cărei termen estimat de finalizare este septembrie 2017.
Dincolo de pasiunea pentru piața imobiliară, fără de care Horațiu Florescu nu ar putea să aibă rezultate extraordinare, există însă un om pasionat de plaje exotice, sailing și ieșiri cu prietenii.
Penthouse în plin ritm al orașului sau casă în împrejurimile sale?
Penthouse în inima orașului. Îmi place să simt vibrația unui oraș plin de viață și să fiu aproape de centrele de afaceri.De asemenea, să locuiești în central orașului înseamnă să nu ai probleme cu traficul și să nu trebuiască să parcurgi o distanță mare ca să ajungi în oraș.
Moștenirea istoriei sau arhitectura contemporană?
Moștenirea istoriei.

 

Dacă ar fi să locuiți în orice loc de pe Glob, ce oraș și ce cartier ați alege?
București (Centru Nord) și Londra (Mayfair). Deși cele două orașe sunt foarte diferite, în amândouă ai ocazia să vezi lucruri minunate. Nu te plictisești în niciunul.
Cum arată orele off duty?
Care ore off duty?? Îmi place să citesc și să mănânc în oraș cu prietenii.

Care sunt elementele unui prânz de afaceri reușit?
Locația, intimitatea, serviciile localului. Aspectele cheie ale unei întâniri de success sunt o atmosferă relaxată, o locație în apropiere de principalele centre de afaceri, intimidate pentru discuții confidențiale și servicii foarte bune pentru clienți.

Cadrul ideal pentru o întâlnire after hours?
Depinde de persoana pe care o întâlnești. De regulă dacă există vin și mâncare bună, plus o atmosferă relaxată, nu poți da greș.
Locul ce ascunde în București amintirea cea mai dragă?
Parcul Kiseleff și cartierul Cotroceni, în care mi-am petrecut copilăria.

Vacanță urbană sau în natură (plajă exotică/safari,etc)?
Natura. Plajele exotice sunt preferatele mele: soare, nisip și mare!

Cel mai frumos loc vizitat?
Vancouver. E un oraș cosmopolit, cu hoteluri și restaurante de top și are o atmosferă prietenoasă și vibrantă. Sunt de asemenea plaje minunate și multe posibilități de activități în aer liber. Orașul îți permite să te relaxezi, admirând priveliștea incredibilă a Muntelui Seymour.
Mixing business with pleasure înseamnă…?
“Singurul mod de a face o treabă foarte bună este să iubești ceea ce faci” –Steve Jobs

Pasiunile/hobby-urile tale sunt…?
Sailing & shisha. În timpul lunilor de vară de obicei merg împreună cu prietenii în vacanțe de sailing.

A42 BBP Baneasa Business and Technology Park Bucharest Romania - Horațiu Florescu navigheaza printre tranzactii


Sectorul IT, cel mai activ în 2015

Faptul că o serie de proiecte care trebuiau livrate la sfârșitul lui 2015 și-au amânat data de finalizare pentru primul semestru din 2016 a avut drept consecință un volum mic de spații livrate anul trecut – doar 60.000 mp, în cinci clădiri de birouri. Acesta a fost cel mai mic nivel de spații noi livrate în ultimii cinci ani, fiind practic mai puțin de jumătate față de nivelul din 2014.
Cererea a atins 247.000 mp, cu sectorul de IT și telecomunicații generând jumătate din cerere. Consultanții Knight Frank au semnat două tranzacții majore de pre-închiriere (Oracle și Genpact), ambele peste 20.000 mp. Genpact a pre-închiriat 22.000 mp în proiectul Hermes Business Campus III (zona Dimitrie Pompeiu), iar Oracle a pre-închiriat 20.000 mp în proiectul Oregon Park, Building A. Alte tranzacții importante au fost Oracle în Sky Tower (10.400 mp), relocarea Carrefour în Green Court Building B (6.300 mp), prelungirea contractului KPMG în Victoria Park (5.700 mp) și pre-închirierea NNDKP a 5.700 mp în Bucharest One.
Principalul proiect livrat în 2015 a fost Green Court Building 2 (17.686 mp). Reconversiile au însemnat 44% din spațiile livrate, cea mai importantă fiind City Offices (25.800 mp, reconversia unui vechi centru comercial). În ceea ce privește zonele, 52% din spații au fost livrate în zona de sud a Capitalei, iar 30% în zona Calea Floreasca/Barbu Văcărescu. La nivel național, cele mai semnificative livrări au avut loc în Cluj Napoca, reprezentând faze secundare a unor proiecte déjà existente: Liberty Technology Park II (11.250 mp) și Cluj Business Center II (11.000 mp).

A42 BBP Baneasa Business and Technology Park Bucharest Romania N7 - Horațiu Florescu navigheaza printre tranzactii


Record de spații livrate în 2016

Piața de birouri a Capitalei a fost martora a trei noi proiecte livrate în primul trimestru din 2016, totalizând un stoc de 50.000 mp. Zona de Centru/Vest a primit 91% din stocul de spații noi, în timp ce restul de 9% din spații au fost finalizate în central Capitalei. Clădirile de birouri dezvoltate de AFI (4 și 5) sunt cele mai mari (32.000 mp), urmate de remodelarea Sema Parc 3 în clădire de birouri (14.000 mp) și de proiectul George Enescu Office Building (4.700 mp).
În trimestrul 1 din 2016, cererea a atins aproximativ 83.000 mp, o creștere cu 37% a perioadei similar din 2015. Sectorul de IT și Telecomunicații continuă să genereze cea mai mare parte din cerere, fiind responsabil pentru 40% din totalul închirierilor din primul trimestru. Cele mai semnificative tranzacții au fost prelungirea contractului Telekom în City Gate și pre-închirierea semnată de Misys în Orhideea Towers (proiectul CA IMMO). Sectorul financiar și bancar a fost responsabil pentru 16% din cerere, cea mai mare tranzacție fiind reînnoirea și extinderea contractului Societe Generale în West Gate Park, în total 7.600 mp.
În ceea ce privește zonele din oraș cu cea mai semnificativă activitate, Piața Presei Libere a fost aria preferată de chiriași. Acest lucru se datorează companiei Telekom, care și-a reînnoit contractul în City Gate, ocupând o suprafață de 13.000 mp.
În ceea ce privește tipul tranzațiilor derulate, principala activitate a fost de reînnoire/prelungire a contractelor existente (37%). Similar cu trimestrul 1 din 2015, relocările au însemnat 34% din activitate, pe locul al treilea fiind pre-închirierile, cu 19%.
Trebuie menționat că dimensiunea medie a tranzacțiilor a crescut la 1.800 mp în acest trimestru din 2016, ceea ce reprezintă o surpriză plăcută pentru piață, dacă ținem cont că în 2014 spațiul mediu închiriat a fost de 1.500 mp, iar în 2015 de 1.250 mp. În plus, tranzacțiile mari, de peste 5.000 mp, au constituit peste 40% din activitate. Ca număr de tranzacții însă, cele sub 1.000 mp au fost cele mai numeroase. Nivelul chiriilor a rămas stabil, menținându-se la nivelul de circa 18 euro/mp/lună în locațiile centrale.
Consultanții Knight Frank estimează că până la sfârșitul lui 2016 peste 360.000 mp de spații de birouri vor fi livrate în București, în cadrul a 14 proiecte. Zona Dimitrie Pompeiu va furniza 41% din spațiile noi, urmată de Calea Floreasca/Barbu Văcărescu, cu 34%. Zona care se dezvoltă cel mai rapid pe acest segment este Centru/Vest, cu 13% din spații. Dacă toate proiectele noi vor fi livrate la timp, 2016 se va încheia cu un stoc total de spații de birouri de 2,59 milioane mp. În zona Barbu Văcărescu/Floreasca stocul total de spații va atinge 430.000 mp, în timp ce în zona Centru/Vest stocul va atinge 304.500 mp. Este posibil ca anul viitor nivelul chiriilor să scadă puțin, întrucât dezvoltatorii vor trebui să atragă chiriași în proiectele noi.
Cele mai importante proiecte noi în 2016 sunt Globalworth Campus I și II (55.000 mp), Hermes Business Campus II și III (53.000 mp), Bucharest One (51.000 mp), Oregon Park I (45.000 mp), Anchor Metropol (36.500 mp), AFI Park 4 și 5 (32.000 mp), precum și The Landmark (20.956 mp).
În țară, Cluj-Napoca rămâne cel mai activ oraș, cu livrări noi de 26.500 mp, reprezentând a doua fază din United Business Center. În Iași vor fi livrați 22.500 mp (fazele 5 și 6 din United Business Center), în Timișoara 15.000 mp (sediul Alcatel), iar în Brașov 6.400 mp (prima clădire din etapa a doua a Coresi Business Park).

SKMBT C55216051117212 767x1024 - Horațiu Florescu navigheaza printre tranzactii SKMBT C55216051117211 - Horațiu Florescu navigheaza printre tranzactii

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply