Eduard Uzunov: Stocul de terenuri bune este aproape epuizat

Încep să se termine terenurile. Vorbind deunăzi cu colegii mei de la departamentul terenuri, mi-au spus că terenul acela s-a vândut, celălalt are un precontract semnat, iar pentru altul sunt trei negocieri simultane.


Terenurile-cheie din București, terenurile pe care se pot construi adevărate bijuterii rezidențiale, încep să se termine. Asta înseamnă că oamenii au încredere în piața imobiliară. Vânzarea terenurilor este esențială în barometrul întregii piețe. Se spune – și este adevărat întotdeauna – că terenul bate casa. Terenul este elementul-cheie. Terenul, spre deosebire de construcții, este limitat. Terenul este atât cât este și nu poate fi făcut mai mic sau mai mare. Iar în timp, valoarea terenurilor situate în zonele bune crește.

Important este că dacă se întâmplă ceea ce am observat recent, și anume că există un trend de achiziții de terenuri, suntem pe drumul cel bun. Avem încredere că vom vedea proiecte noi și că suntem o țară cu o piață imobiliară sănătoasă, iar evoluția tranzacțiilor în prima parte a anului confirmă trendul ascendent.

Valoarea tranzacțiilor cu terenuri în București s-a dublat în primul trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut, la peste 35 milioane de euro, în timp ce la nivelul întregului an 2015, valoarea totală a tranzacțiilor a atins 90 milioane de euro. În acest an, cei mai activi cumpărători care au achiziționat terenuri pretabile pentru dezvoltări comerciale au fost investitorii suedezi și cei locali. Cele mai interesante achiziții au fost performate de jucători precum IKEA, Skanska și Hanner: IKEA a achiziționat un teren în partea de est a Bucureștiului, în timp ce Skanska a achiziționat două terenuri în Capitală, unul în Barbu Văcărescu – Floreasca (în partea de centru – nord a Bucureștiului) și unul în zona Politehnică (partea de vest a Bucureștiului). Ambele locații se află printre cele mai importante destinații de birouri din București. De asemenea, lituanienii de la Hanner au cumpărat un lot de 11.000 metri pătrați din terenul fostei Fabrici de Bere Grivița, situat în zona Orhideea – Grozăvești din Capitală, pentru un proiect de birouri. Terenul, pe care se află trei clădiri-monument, dependințele Mălțărie, Orzărie și Corp Administrativ ale fostei Fabrici de Bere Grivița, a fost cumpărat în schimbul sumei de cinci milioane de euro.

Am mai observat încă un lucru – pe primul loc la tranzacții imobiliare este piața din Cluj, ceea ce mă bucură foarte mult. Piața din Cluj este foarte bună, cea din Constanța la fel, iar Bucureștiul, pentru prima dată după mulți ani, pierde locul întâi.

De asemenea, cea mai recentă știre, că s-a vândut pe litoral complexul hotelier Amfiteatru-Belvedere-Panoramic din Olimp, către un grup de investitori, este extrem de îmbucurătoare. Terenul pe care sunt amplasate cele trei hoteluri – care au în total 750 de camere – ce formează acest complex are aproape 60.000 de metri pătrați. Nu mai contează dacă investitorii sunt români sau străini, așa cum se vehiculează în presă. Contează că investițiile pe litoralul românesc sunt și ele pe un trend ascendent.

România a înregistrat în luna mai a doua mare creștere anuală a lucrărilor de construcții din Uniunea Europeană, de 7,5%, în timp ce la nivelul UE a avut loc o scădere de 1,1%, potrivit datelor publicate de Biroul European de Statistică Eurostat.

Cea mai mare creștere a fost consemnată în Suedia, de 14,4%, în timp ce în urma României s-au plasat Spania (3,1%) și Olanda (2,1%). La nivelul UE, activitățile din construcții au scăzut cu 1,1%, iar în zona euro cu 1,7%. Cele mai mari scăderi au avut loc în Ungaria (-26,6%), Slovenia (-21,2%) și Polonia (-13,8%). De asemenea, tot potrivit Eurostat, prețurile locuințelor din România au urcat cu 3,3% în primul trimestru din 2016, comparativ cu precedentele trei luni, aceasta fiind a treia mare creștere înregistrată în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Comparativ, în Uniunea Europeană, prețurile locuințelor au consemnat o creștere trimestrială de 0,7%, iar în zona euro s-au majorat cu 0,4%. În rândul statelor membre, cele mai mari creșteri ale prețurilor locuințelor au fost înregistrate în Ungaria (5,2%), Austria (4,2%) și România (3,3%), iar cele mai semnificative scăderi au fost raportate în Cipru (-3,4%) și Malta (-2,8%).

Mă bucură foarte mult aceste știri, deoarece este un semn că încep să repornească motoarele țării. România este geopolitic și geostrategic situată foarte bine, și atunci elementul fiind o locație-cheie, este evident că investițiile se vor face în această regiune. Instabilitatea din Turcia ar putea determina NATO să mute baze în România sau lângă România, iar acesta este un lucru important, dacă știm să îl gestionăm.Across the field - Eduard Uzunov: Stocul de terenuri bune este aproape epuizat

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply